DuList IN

POMF u subotu otvara Vasil Hadžimanov

POMF u subotu otvara Vasil Hadžimanov

Bogati program ovogodišnjeg Park Orsula Music Festivala počinje u subotu, 15. lipnja nastupom fusion-jazz kvinteta Vasil Hadžimanov Band.

– Vjerojatno nismo mogli odabrati boljeg gosta koji će otvoriti ovogodišnje izdanje Park Orsula Music Festivala – ističu iz POMF-a.
Iako možda nije toliko poznat našoj široj javnosti, Vasil Hadžimanov Band je ogledni primjer onoga što POMF želi ponuditi dubrovačkoj publici – istinsko glazbeno uživanje u izvedbi na vrhunskom rangu, a koja se ne može često čuti u Dubrovniku.

Vasil Hadžimanov je jedan od najcjenjenijih jazz klavijaturista s ovih područja. Od ranog djetinjstva, rođen u obitelji glazbenika (roditelji su mu glazbenici, a tetka Bisera Veletanlić je jedna od poznatijih jazz pjevačica s ovih prostora), Vasil je već od pete godine počeo s formalnim glazbenim obrazovanjem, a nakon dijela školovanja u Beogradu, 1992. dobiva stipendiju za prestižni Berklee College u Boston gdje diplomira kod profesora Raya Santisija i Lazsla Gardonyja.

Iako je u SAD-u surađivao s poznatim glazbenicima (Matt Garrison, Rick Peckham, Lero Jenkins, Antonio Sanchez, David Gilmore, David Binney, Cris Cheek…), Vasil se odlučuje za povratak u domovinu gdje osniva Vasil Hadžimanov Band s ciljem miksa jazz i funk glazbe s tradicijskim balkanskim ritmovima.

Njihov fusion zvuk ubrzo osvaja publiku, a prva tiraža prvog albuma "11 razloga za…" rasprodana je samo za tri mjeseca. Uslijedili su mnogobrojni nastupi po regiji, ali i europske turneje, a uz male promjene u sastavu, Vasil Hadžimanov Band već 17 godina predstavlja istinsku atrakciju koju je najbolje doživjeti na koncertu. Do sada je VHB objavio pet albuma od kojih je posljednji, "Can You Dig It?", objavljen prije par tjedana.
Uoči koncerta u Parku Orsula Vasil je u kratkom intervjuu najavio što dubrovačka publika može očekivati od ovog koncerta.

– Ono što namjeravamo predstaviti publici u Dubrovniku je širok repertoar koji obuhvaća svih pet albuma, ali je naravno fokus na ovom zadnjem. Muzika kojom se mi bavimo se može nazvati fusion muzika zato što je tako najjednostavnije. Fusion muzika praktično dolazi iz jazz muzike, a dopušta sebi da koketira s raznim drugim stilovima, od funka, rocka, pa i preko nekog balkanskog melosa. Mi upravo to i radimo. Praktično se igramo sa svim tim stilovima. Ono što mogu reći u našu korist je da imamo jednu simptomatičnu energiju i komunikaciju s publikom koja se možda razlikuje od većine ostalih jazz bendova. Vrlo smo otvoreni, naši koncerti više podsjećaju na neke rock koncerte, nego na klasične jazz koncerte – rekao je Hadžimanov.

Uz matični bend, Vasil Hadžimanov je posljednjih pet godina član poznatog benda Darkwood Dub, a često radi na glazbi za filmove i kazalište. Njegov glazbeni rad je priznat od mnogih, a možda je najbolju pohvalu dao naš prošlogodišnji gost Rambo Amadeus:

'Nekoliko razloga je zašto preporučujem Vasila: Posvećen je instrumentalnoj muzici, što je na Balkanu pravi podvig, koristi se veoma vješto bogatim muzičkim naslijeđem Balkana, što je za svaku pohvalu, a muzika mu, za razliku od mnogih priznatijih autora nije dosadna za slušanje.'

Pročitajte još

DEFINITIVNO FAVORIT! Baby Lasagna skočio na eurovizijskim kladionicama

Dulist

SEVE U DUBROVNIKU ‘Ljubav se ljubavlju vraća’

Dulist

Severina prije nastupa u Revelinu objavila video s aerodroma: ‘Ovaj čovjek me stalno prati’

Dulist