Natrag
23.4.2019 05:03

facebook

twitter

google

rss

dulist

Položeni vijenci na posljednja počivališta Držića i Boškovića

21.3.2017 @ 22:02 Dulist Kultura
10;10

Podijelite:

U sklopu obilježavanja 450. godina od smrti Marina Držića, ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić boravio je u radnom posjetu talijanskim gradovima Milanu i Veneciji.

Tom prigodom, ravnatelj Matić obišao je i posljednja počivališta velikana dubrovačke i hrvatske znanstvene i književne misli, Ruđera Boškovića i Marina Držića. U četvrtak, 16. ožujka 2017. godine u ime Grada Dubrovnika položio je vijenac ispred Meštrovićevog spomenika Ruđeru Boškoviću u milanskom parku Indro Montanelli, u pratnji Ive Pavić, generalne konzulice Republike Hrvatske u Milanu i ravnateljice Gimnazije Dubrovnik Katarine Tolja.

Tijekom boravka u Milanu dogovorena je suradnja sa milanskom knjižnicom Biblioteca Nazionale Braidense, u kojoj se čuvaju tri vrijedna izdanja Držićevih djela, od kojih su dva /editio principe/ iz 1551. godine. Ravnateljica milanske knjižnice Maria Goffredo prihvatila je poziv ravnatelja Doma Marina Držića da posjeti Dubrovnik i dubrovačkoj javnosti predstavi ova vrijedna Držićeva izdanja, kao i da održi prigodno predavanje na temu Držićevih knjiga u milanskoj knjižnici.

Dan poslije, 17. ožujka 2017. godine, učenici Gimnazije Dubrovnike, koji sudjeljuju u Interdisciplinarnom projektu ”Renesansno nasljeđe Dubrovnika i Firenze”, predvođeni ravnateljicom Katarinom Tolja i ravnateljom Doma Marina Držića Nikšom Matićem, posjetili su Crkvu sv. Ivana i Pavla u Veneciji gdje je pokopan Marin Držić. U ime Grada Dubrovnika, Nikša Matić položio je vijenac pokraj spomen ploče podignute u njegovu čast, koja se nalazi u drugoj pobočnoj kapeli lijevo od glavnog oltara. Bogat godišnji program obilježavanja 450. godina od smrti Marina Držića, nastavlja se brojnim događanjima posvećenim najvećem hrvatskom komediografu svih vremena i jednom od najvažnijih autora europske renesansne komediografije.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana