Kultura

Poljanić, Hutchinson i DSO u Kneževom dvoru

Poljanić, Hutchinson i DSO u Kneževom dvoru

Dubrovački simfonijski orkestar najavljuje koncert u atriju Kneževa dvora u petak, 4. listopada u 21 sat.

Koncertom će ravnati dirigent Antun Poljanić, a solist na koncertu će biti oboist Thomas Hutchinson iz Novog Zelanda. Ovaj duo je već nastupio sa DSO-om u utorak 1. listopada pred brojnom publikom u Kneževom dvoru. Na programu će biti djela Mozarta, Straussa i van Beethovena.
 
Thomas Hutchinson trenutno studira na CNSM de Paris u klasi Jacques Tys i Frédéric Tardy, nakon što je ranije studirao u Aucklandu i Melbourneu  u klasi profesora Martin Lee, Alison Jepson i Jeffrey Crellin. Također je sudjelovao na majstorskim tečajevima kod Thomasa Indermuhle, Diane Doherty, Gordona Hunt, i Maurice Bourgue. Solistički nastupi uključuju koncerte s Aucklandskim simfonijskim orkestrom, Aucklandskim orkestrom mladih, Orkestrom Victorija i tasmanijskim simfonijskim orkestrom. On je nastupao sa Aucklandskom filharmonijom, novozelandskim Nacionalnim omladinskim orkestrom i Novozelandskim simfonijskim orkestrom, te je bio dobitnik nagrade zaklade New Zealand Mazda, nagrade za najboljeg mladog muzičara, pobjednik natjecanja Australazije za oboe i fagote, koncertnog natjecanja australske  Nacionalne muzičke akademije i puhačkog natjecanja Novog Zelanda.
 
Antun Poljanić je rođen u Dubrovniku. Studij dirigiranja započeo je u Ljubljani, a nastavio u Sarajevu i Grazu. Trogodišnji poslijediplomski studij je obavio na poznatom konzervatoriju N. A. Rimsky Korsakov u Petrogradu kod profesora Aleksandra Dmitrijeva.  Prije odlaska u Novi Zeland, Antun Poljanić je dirigirao sa orkestrom Maly Teater  u Petrogradu, Lenjingradskim simfonijskim orkestrom, Zagrebackom filharmonijom, Slovenskom filharmonijom, Regionalnim orkestrom Veneto, Makedonskom filharmonijom, Puhačkim orkestrom slovenske policije, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom te mnogim drugim orkestrima. Od dolaska u Novi Zeland 199. godine Antun redovito dirigira kao gost dirigent sa Orkestrom Aucklandske filharmonije, St. Matthew komornim  orkestrom te je u nekoliko navrata nastupio u Europi sa Slovenskom filharmonijom i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Dirigent je i glazbeni direktor Aucklandskog omladinskog orkestra od 1998. godine s kojim je dirigirao i izvodio sva važnija djela klasičnog, romantičnog i suvremenog repertoara. Mladi glazbenici koji su sudjelovali u radu ovog orkestra sada su prominentni solisti te koncert majstori i glazbenici u poznatim orkestrima Europe i Amerike. Godine 2008. orkestar je gostovao u osam glavnih američkih centara gdje su bili zapaženi od strane njemačkog organizatora koji ih je pozvao na prominenti Berlinski festival Euro Young Classic 2010. Antun je i glazbeni direktor Muzičkog odjela St Peter’s College-a u Aucklandu.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist