Kultura

Politika ugušila djecu u kolijevci?

Politika ugušila djecu u kolijevci?

Uz dramske premijere „Skup:Igre“ redatelja Saše Božića, Euripidovu „Medeju“ Tomaža Pandura, Frljićevu „Dantonovu smrt“ na 63. Dubrovačkim ljetnim igrama trebao se odigrati još jedan premijerni naslov. Riječ je o predstavi Boba Jelčića i Nataše Rajković „Ustajte, djeco“.

Predstava se temelji na Vojnovićevoj drami “Allons enfants”, koji se križa s transkriptima stvarnih sjednica Gradskog vijeća, na kojim se, kao i u Allonsu, odlučuje o sudbini grada. Priča se o golf terenima, Pelješkom mostu, a likovi su gradski vijećnici. Zapravo riječ je o aktualiziranom Vojnovićevu djelu, čiji su glavni protagonisti oni koji odlučuju o sudbini Grada, a to su gradski vijećnici.

Bobo Jelčić predložio je održavanje javnog sučeljavanja na što je pristao i intendant Ivica Prlender, a javno sučeljavanje najavljeno je za ovu srijedu u 12 sati u Gradskoj vijećnici.

– Odlučio sam prihvatiti javno sučeljavanje jer je Bobo Jelčić kroz medije nekoliko puta to tražio, bez obzira što sam ja nekoliko puta iznio razloge zbog kojih predstava „Ustajte, djeco“ nije uvrštena u ovogodišnji program 63. Igara. Ajmo vidjet o čemu se radi. On je tražio, a ja sam ponudu dao – rekao nam je intendant DLJI Ivica Prlender.

Bobo Jelčić potvrdio je za duList kako stiže u ovu srijedu na sučeljavanje. Podsjetimo, Bobo Jelčić optužuje  kako je njegova predstava „ugušena u kolijevci“, premda je na njoj intenzivno radio sa intendantom Prlenderom.
 
Aktualni trenutak Dubrovnika

– Obišli smo sve lokacije, uključujući i Gradsku vijećnicu, dogovorili naslov, termine, premijeru, broj ljudi itd., i još se nebrojeno puta nađemo oko detalja. Onda se pojavila rezerva – istaknuo je. Kao mogući razlog takvog scenarija navodi tematiku kojom se predstava bavi, ali i samu politiku koja je stopirala izvođenje ove predstave koja se bavi aktualnim trenutkom Dubrovnika.

– Spekulirao sam da je možda razlog tematika koju predstava obrađuje. Također mogu samo nagađati da je jedan od razloga i politika. No meni razlozi nisu poznati – istaknuo je, uz ostalo Bobo Jelčić dodavši kako se nada da će se o tome razgovarati na sučeljavanju.

– Razloge mi intendant Prlender nikad nije rekao. Jest preko medija. No ne vidim razloga zbog čega predstava „Ustajte, djeco“ nije stavljena na program, kada smo već godinu dana na njoj radili. Dapače, uvjeren sam da je bila spremnija od nekih drugih premijernih predstava – napominje Jelčić.
 
Dogodine bolje vrijeme?

Intendant DLJI Ivica Prlender ističe kako predstava „Ustajte, djeco“  nije bila spremna za ovu godinu, zbog čega nije niti najavljena na predstavljanju pretprograma.

– Nije se stigla napraviti da bi bila spremna za ovu godinu. Još kad smo najavljivali ovogodišnji program, nadao sam se da ćemo imati vremena. Izjavio sam da ćemo, ako se nađu financijska sredstva, pokušati napraviti i više od onog što je najavljeno, i tada sam spomenuo baš ovaj projekt. Još sam se nadao da ćemo ga moći realizirati. No, to je autorski projekt, iznimno dobar, ali za čiju je pripremu potrebno dosta vremena. U njemu sam sudjelovao s velikim zadovoljstvom. Bobo i ja pretprošlog proljeća i ljeta intenzivno smo radili po Gradu, snimali ritmove Grada. Prvi dio bila je Gradska vijećnica, drugi dio Zelena pjaca, a treći Stradun – ističe Prlender i dodaje kako nema govora o odustajanju ili neodržavanju  predstave koja ionako nije bila službeno najavljena.

Također je naglasio da nema nikakve prepreke da predstava, ukoliko bude spremna, postane dio programa idućeg festivalskog ljeta.

– Nije riječ o nikakvom pitanju politike ili delikatnosti teme. Jednostavno projekt nismo stigli pripremiti – zaključuje intendant Prlender.

Tko je u pravo, a tko u krivu, trebalo bi pokazati javno sučeljavanje. Nadamo se samo da politika nije umiješala svoje prste i ponovno ušla u sferu u kojoj joj uopće nije mjesto.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović