Hrvatska

Policija je uhitila Josipa Perkovića!

MUP policija

Prvoga dana Nove godine, od kada je stupio na snagu izmjenjeni zakon o primjeni europskog uhidbenog naloga, policija je postupila po tome zakonu i  uhitila bivšeg čelnika tajne službe, Josipa Perkovića. 

Prema zakonom predviđenoj proceduri, policija je dužna Perkovića sprovesti do državnog odvjetnika koji će ga ispitati i tražiti da se izjasni pristaje li na izručenje. U konkrenoj situaciji državno odvjetništvo zastupa njemačke tužitelje. Perkovića se, traži po uhidbenom nalogu koji je izdala Njemačka koja mu želi suditi pod optužbom da je organizirao likvidaciju hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, ubijenog 1983. godine, piše Večernji.hr.
 
Osim Perkovića, policija je uhitila i Zdravka Mustača koji je Perkoviću bio nadređen u jugoslavenskoj tajnoj službi, ali i još dvadesetak osoba za kojima su zemlje članice EU raspisale uhidbene naloge, a po njima se nije postupalo jer su djela za koja ih se traži počinjena prije kolovoza 2002. godine. Kako su od 1. siječnja 2014. stupile na snagu zakonske izmjene u kojima nema vremenskog ograničenja, svi su slučajevi došli na red. Tijekom prije podneva svi sprovedeni su do tužitelja, a nakon ispitivanja državni odvjentici će predlagati istražni zatvor ili kakvu drugu mjeru osiguranja.

Perković Božić proveo u bolnici

Josipu Perkoviću na Božić je pozlilo pa je završio na Hitnoj pomoći. Zbog jakih bolova izazvanih bubrežnim kamencem, kao i jake srčane aritmije, hospitaliziran je. Riječ je o kroničnim problemima, no dosad tegobe s bubrezima nisu bile praćene i srčanim problemima. U bolnici je boravio tri dana te je pušten na kućnu njegu, no  opet mu se pogoršalo pa je vraćen u bolnicu na dodatne pretrage zbog srčanih problema. Njegovi obiteljski prijatelji kažu da mu je zdravlje narušeno očito zbog vrhunca neizvjesnosti u kojoj se našao zbog skore aktivacije eurouhidbenog naloga.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist