Zanimljivosti

Pokraj Župe pronađeni ostatci antičkog broda?

Pokraj Župe pronađeni ostatci antičkog broda?

Istraživački brod Hercules američke RPM nautičke fondacije usidren je ovih dana u Gružu.

Nakon što je prošle godine prvi puta došao istraživati podmorje južnog Jadrana, svoju misiju nastavlja i ove godine.

-Ovdje se radi o sustavnom pregledavanju akvatorija koji je tisućama godina bio plovni put, nekada u vojne, većinom u trgovačke svrhe, i mislim da nevjerojatne količine kulturnoga blaga se može naći na dnu – rekla je ovom prilikom ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

-Osim tvrđava i bedema, moramo zaštiti i podvodne lokalitete – istaknula je Zlatar Violić, a upravo zbog toga već sljedeće godine napravit će se korak dalje:
-Već sljedeće godine idemo u izgradnju Muzeja podvodne arheologije koji bi bio smješten u Zadru – istaknula ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, dodavši kako podvodni pronalasci ne mogu ostati u Pomorskom muzeju Dubrovniku zbog prostora i uvjeta koji će 'matični muzej imati'.

Optimizam nakon prošle godine

-Danas nismo našli ništa jer je loša vidljivost bila poradi kiše, ali smo napravili snimke i pronašli jednu potencijalnu lokaciju. Možda je nakupina stijena, ali s obzirom na veličinu postoji velika mogućnost da je riječ o antičkom brodolomu – rekao je novinarima Domagoj Perkić, ispred ministarstva kulture.

Hercules će podmorje istraživati i sljedeće ljeto, a iako u današnjem isplovljavanju nisu pronađeni konkretni nalazi, optimizam ulijeva prošlogodišnji 'ulov'

-Nakon analize snimaka, treba izdvojiti dva brodoloma, jedan je kod konavoskih stijena, bizantski brod iz 8. stoljeća, i kod rta Lokvica, koji najvjerojatnije datira u 16 stoljeće – rekao je Luka Bekić ispred međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra, te dodao kako će i sljedeće godine istraživati te dvije lokacije kako bi napravili nove, konkretnije snimke.
 

Pročitajte još

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist

TURISTIČKI EXPERIENCI SVE POPULARNIJI Niša koju uz malo kreativnosti, a bez puno ulaganja, možete dobro iskoristiti

Ivana Mijić Vulinović

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist