Aktualno

“Pohlepu treba zamijeniti pravednost”

tipuric korporativno 03

Na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku danas je otvorena 1. Međunarodna znanstvena konferencija o korporativnom upravljanju OFEL.

– Na konferenciji će biti predstavljeno oko 130 znanstvenih radova iz područja korporativnog upravljanja, a sudionici dolaze iz 33 zemlje svijeta. Istodobno organiziramo akademsku radionicu namjenjenu hrvatskim mladim znanstvenicima iz područja ekonomije, a koje vode najuglediji svjetski profesori menadžmenta i organizacije. Radionica je namjenjena izgradnji njihovih potencijala kako bi svoje radove mogli objavljivati u najuglednijim svjetskim časopisima  – izjavio je tim povodom predsjednik programskog odbora konferencije prof. dr. sc. Darko Tipurić sa Sveučilišta u Zagrebu.

Tipurić ističe kako konferencija dolazi u pravo vrijeme s obzirom na velike svjetske skandale vezane za probleme korporativnog upravljanja.
– Pokušavamo iz perspektive struke i znanosti osvijetliti neke od najvažnijih problema. Između ostaloga, analizirat ćemo ulogu nadzornih odbora, problem transparentnosti, korporativnog izvještavanja, pravnih i organizacijskih aspekata korporativnog upravljanja, ali i teme koje imaju transdisciplinarni i interdisciplinarni karakter. Primjerice, pitanje menadžerskih naknada, dakle plaća vrhovnih menadžera i svega što se promijenilo u zadnjih 30 godina. Činjenica je da su u  tom razdoblju plaće glavnih direktora u odnosu na plaću radnika iz omjera 1:30 porasle na 1:500. Zato je nužno uključiti institucionalne mehanizme kako bi se razvio sustav kontrole onih koji upravljaju velikim korporacijama i kako bi se razvilo pravilno društvo bez tako visokih asimetrija i diskrepancija u plaćama onih koji vode i onih koji rade – istaknuo je Tipurić.

– U suvremenom vremenu, mi kao pristaše stakeholderskog pristupa, koji zagovara uključenje svih, pokušavamo potaknuti dijalog o pravednijem i uravnoteženom načinu upravljanja velikim poslovnim sustavom – dodao je Tipurić.

– Želimo poslati jasnu poruku kako je vrijeme neoliberanog predatorskog kapitalizma mora biti stavljeno iza nas. Jer i budućnost društva, posebno onih u tranziciji, mora se temeljiti na razvitku pravednih odnosa, a ne eksploatacije, koja nas prati proteklih 20 godina – kazao je Tipurić.

Po Tipuriću, u Hrvatskoj ne možemo biti ponosni na stanje korporativnog upravljanja, posebno kad se uspoređujemo s najboljima.
– Ulazimo u EU i što se tiče korporativnog upravljanja na žalost ćemo biti na začelju s još nekim mediteranskim zemljama. Ako ne učinimo napore da se praksa korporativnog upravljanja poboljša nećemo ništa napraviti. Ne samo promjeniti regulatorni zakonski okvir, već mijenjati kognitivne strukture onih u strukturi korporativnog upravljanja. Pohlepu i lakomost treba zamijeniti pravednost i uključivanje svih u stvaranje zajedničkog dobra. Pritom nam uzori trebaju biti skandinavske zemlje i one zemlje koje pokazuju da društvo i pojedac mogu mirno i kvalitetno koegzistirati i da nije uspjeh samo u stvaranju 300 bogatih obitelji i ostalih koji ne mogu živjeti. Ideja mora biti u snažnom udjelu srednje klase, koji čine intelektualci i radništvo, a koji su zamašnjak razvitka svakog društva. Upravo u tome nezaobilaznu ulogu ima koorporativno upravljanje – istaknuo je Tipurić.

U sklopu OFEL konferencije održat će se i radionica o pisanju znanstvenih članaka koju organizira Academy of Management, a prvenstveno je namijenjena istraživačima na sveučilištima u Jugoistočnoj Europi. Naziv radionice je: Outreach and Integration with in South East Europe Area.

Glavni urednici iz vodećih znanstvenih časopisa pomoći će sudionicima s preporukama kako svoje rezultate istraživanja pretočiti u članke za objavljivanje u vodećim svjetskim znanstvenim časopisima.
Među gostima i predavačima su i neki od najpoznatijih svjetskih stručnjaka iz tog područja kao što su profesori Duke Bristow iz Sjedinjenih Američkih Država, Gerard Hodgkinson iz Velike Britanije, Shann Turnbull iz Australije i Theo Vermaelen iz Francuske.

Na konferenciji je sudjelovao i predsjednik Uprave Hotela Maestral d.d., mr.sc. Davorko Obuljen u suradnji sa dr.sc. Domagojem Hruskom, s radom 'Koncentracija vlasništva u hrvatskoj hotelskoj industriji'.

Suorganizatori konferencije su Sveučilište u Dubrovniku, SEE CGAN (akademska mreža iz područja korporativnog upravljanja Jugoistočne Europe) i CIRU (Governance Research and Development Centre) i ESD (Economic and Social Development Centre).

Pročitajte još

DIVNA VIJEST Osnovna škola Montovjerna nosit će ime Luko Paljetak

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

FRA STIPE NOSIĆ O AKADEMIKU PALJETKU ‘Luku su svi bili prijatelji’

Dulist