Aktualno

“Poduzetnički talent treba prepoznati u vrtiću”

Završna konferencija Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Europe (SEECEL) otvorena je danas u Hotelu Palace.

Predsjednica SEECEL-a Efka Heder istaknula je značaj institucija osnovane 2009. godine, u misiji povezivanja osam država Jugoistočne Europe kako bi u svoj obrazovni sustav uvele učenje o poduzetništvu s ciljem što šire ekonomske i financijske pismenosti kao temelja poduzetništva.
– Učenje za poduzetništvo je jedna od prioritetnih linija razvoja EU u svim dokumentima i prepoznato je kao jedna od osam ključnih kompetencija bez koje ne mogu biti priznate ni kvalifikacije ni mobilnost unutar EU – kazala je Heder.

– Najviše smo ponosni na činjenicu što se na SEECEL u Europskoj uniji gleda kao primjer dobre prakse, čiji model se preporuča državama Europske unije. Također, drago na je što ćemo uskoro dobiti i svoj dom na 14 tisuća kvadrata. Što se tiče našeg projekta, ovo je tek kraj jednog trogodišnjeg ciklusa, jer se projekt nastavlja u novom trogodišnjem ciklusu – istaknula je Heder.

Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros kazao je kako je cilj Vlade u što kraćem roku obrazovanje u poduzetništvu uvesti u formalno obrazovanje, i to još od vrtića.
– Svjesni smo kako se u Republici Hrvatskoj manje izdvaja u obrazovanje za poduzetništvo nego u drugim europskim državama. Međutim, to mijenjamo. Ulažemo 20 milijuna kuna, a s tim su vezana i ulaganja u kreativne industrije. Cilj je pretvoriti ideju u djelatnost, što uključuje i sposobnost vođenja projekta i lobiranja, ali i rizik preuzimanja odgovornosti – izjavio je Pros.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević rekao je kako je danas vrlo bitno prepoznati talent za poduzetništvo od predškolske dobi.
– Nažalost, većina nas nema taj poduzetnički talent, a njega svakako treba prepoznati i to stvaranjem općeg okruženja. Da bi mogli to ostvariti, talentirani obično moraju svoje ideje predstavljati netalentiranima – istaknuo je Vidošević, dodavši kako se najviše o prepoznavanju talenta može naučiti od Turaka.

Simone Baldassarri iz Ureda za industriju i poduzetništvo Europske komisije istaknuo je kako se model SEECEL-a može proširiti na EU kao dobar model suradnje.
– Odlična prilika za to bit će ulazak Hrvatske u EU, jer Hrvatska podržava brojne aktivnosti SEECEL-a, pa ćemo imati još više prilike surađivati s ovom ustanovom – izjavio je Baldassarri, dok je Bo Caperman iz Ureda za proširenje Europske komisije dodao kako se danas jasno vide postignuća SEECEL-a u protekle tri godine.
– Hrvatska je uzela inicijativu za provedbu ovog projekta i htio bih takav pristup vidjeti i u drugim projektima, jer nam upravo takav pristup treba – istaknuo je Caperman.

Na konferenciji kojom se zaokružuje prvi trogodišnj ciklus djelovanja sudjeluje oko 250 sudionika iz Hrvatske, BiH, Albanije, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Turske i Libanona.

Pročitajte još

Jesu li putnici s izletničkih autobusa ‘pregazili’ kruzeraše?

Iva Dedo

VELIKI JUBILEJ Zahvala na misnom slavlju za 100 godina života Dragice Capurso

Dulist

HRVOJE JUVANČIĆ Kritiziranjem turizma stvorili smo odbojnost prema Gradu

Barbara Đurasović

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija