Hrvatska

PODBACIO PDV, RASTE DEFICIT Fitch smanjio hrvatski rejting za jedan stupanj

PODBACIO PDV, RASTE DEFICIT Fitch smanjio hrvatski rejting za jedan stupanj

Agencija Fitch smanjila je rejting Republike Hrvatske za jedan stupanj.

Kako se navodi u objašnjenju takve odluke, prihodi od PDV-a su podbacili i deficit raste pa bi se moglo dogoditi da do kraja godine neće biti sredstava za plaće, odnosno da je upitna plaća za prosinac. Ipak, veseli rast izvoza, a Hrvatska puno nade polaže u turizam koji neznatno raste unatoč srpanjskom minusu.

Fitch navodi da je Vlada nedavno upozorila na neispunjavanje fiskalnih planova u prvom polugodištu te objavila kako su slabe šanse da se ostvari cilj EDP-a za 2014., iako će na jesen biti drugi rebalans.

Uz to Fitch napominje da je Hrvatska suočena s recesijom šestu godinu zaredom, iako će stopa gospodarskog pada od 0,5 posto ipak biti manja nego u 2013., kada je iznosila 1 posto, dok se gospodarstvo muči pod dvostrukim pritiskom – razduživanja privatnog sektora i fiskalne konsolidacije.

Snizivši rejting zapravo dva stupnja ispod investicijske razine, uz stabilne izglede, Fitch je rejting Hrvatske izjednačio s razinom koju agencija Standard&Poor’s drži još od početka godine. Treća velika agencija Moody’s hrvatski državni rejting drži jedan stupanj ispod investicijskog, na “Ba1”.

Podsjetimo, nedavno je agencija Standard&Poor’s potvrdila dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na razini BB te kratkoročni na razini B, uz stabilne izglede.

Izvor: Index.hr

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist