Natrag
16.2.2019 10:52

facebook

twitter

google

rss

dulist

PODBACIO PDV, RASTE DEFICIT Fitch smanjio hrvatski rejting za jedan stupanj

9.8.2014 @ 19:22 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Agencija Fitch smanjila je rejting Republike Hrvatske za jedan stupanj.

Kako se navodi u objašnjenju takve odluke, prihodi od PDV-a su podbacili i deficit raste pa bi se moglo dogoditi da do kraja godine neće biti sredstava za plaće, odnosno da je upitna plaća za prosinac. Ipak, veseli rast izvoza, a Hrvatska puno nade polaže u turizam koji neznatno raste unatoč srpanjskom minusu.

Fitch navodi da je Vlada nedavno upozorila na neispunjavanje fiskalnih planova u prvom polugodištu te objavila kako su slabe šanse da se ostvari cilj EDP-a za 2014., iako će na jesen biti drugi rebalans.

Uz to Fitch napominje da je Hrvatska suočena s recesijom šestu godinu zaredom, iako će stopa gospodarskog pada od 0,5 posto ipak biti manja nego u 2013., kada je iznosila 1 posto, dok se gospodarstvo muči pod dvostrukim pritiskom – razduživanja privatnog sektora i fiskalne konsolidacije.

Snizivši rejting zapravo dva stupnja ispod investicijske razine, uz stabilne izglede, Fitch je rejting Hrvatske izjednačio s razinom koju agencija Standard&Poor’s drži još od početka godine. Treća velika agencija Moody’s hrvatski državni rejting drži jedan stupanj ispod investicijskog, na “Ba1”.

Podsjetimo, nedavno je agencija Standard&Poor’s potvrdila dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na razini BB te kratkoročni na razini B, uz stabilne izglede.

Izvor: Index.hr

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana