Crna kronika

Počinje suđenje u aferi “Pet zvjezdica”

U utorak, 22. siječnja na Županijskom sudu u Splitu započet će suđenje za aferu Pet zvjezdica.

Podsjetimo, istraga u ovom slučaju započeta je krajem 2007. godine, a u ljeto 2008. godine podignuta je optužnica protiv bivšeg pomoćnika predstojnika Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Iva Žeravice te dubrovačkog poduzetnika Antuna Kralja i njegova sina Antoana, koji su se teretili da su od Gorana Štroka, tadašnjeg vlasnika dubrovačkog hotela “Bellevuea” tražili ukupno 440 tisuća eura mita kako bi mu pribavili uporabne dozvole.

Kako stoji u optužnici, Žeravica i Antun Kralj prvo su tražili 120 tisuća eura za dozvolu, no Štrok na to nije pristao, a zatim je sam Žeravica tražio 200 tisuća eura. Kada je Štrok ponovno odbio dati mito, zaključeno je kako njegov hotel nema uvjeta za dobivanje uporabne dozvole. Žeravicu se tereti da je zatim ponovno bezuspješno od Štroka tražio 120 tisuća eura kako bi mu, nakon lokacijske, izdao i dopunu građevinske dozvole.

Žeravica je također optužen da je Antunu Kralju obećao da će mu kao državni službenik pomoći u dobivanju potrebnih dozvola za njegovu tvrtku ako mu proda stan u Zagrebu za 30 posto nižu cijenu od tržišne. Žeravica je na nagovor dvojice suoptuženika, spriječio izdavanje građevinske dozvole jednom investitoru dok taj investitor s njima ne potpiše ugovor o izvođenju radova.

Optužnica nije odmah postala pravomoćna jer su bile sporne snimke koje je napravio Goran Štrok tijekom, ali i prije, tajnih mjera nadzora.

Naime, Štrok je optužene tužio za iznuđivanje mita, a kao dokaz je USKOK-u ponudio snimku razgovora na kojoj se čuje kako iz njega žele izvući novac. Problem je bio u tome što je Štrok razgovor snimio osobno i to u vrijeme kada još nije bio USKOK-ov pouzdanik. Kako se u optužnici ne smiju pozivati na dokaze koji su pribavljeni bez naloga istražnog suca te je USKOK morao prepraviti optužni akt.

Pročitajte još

REKORDER ZAUSTAVLJEN U METKOVIĆU Vozio s 2,24 promila i to bez vozačke

Dulist

PROMETNA U ZAGREBAČKOJ Sudarila se dva vozila

Dulist

PROMETNA NEZGODA Sudar dva automobila u Čibači

Dulist