Kultura

POČINJE MIDSUMMER SCENE FESTIVAL Romeo i Julija očarali i prije izvedbe na Lovrjencu

Ne možemo vjerovati koliko smo sretni da imamo tako nevjerojatno mjesto za izvedbu. Lovrjenac je uistinu čaroban – rekao je redatelj predstave ‘Romeo i Julija’ Sean Aita na konferenciji za medije povodom ovogodišnjeg šestog po redu Midsummer scene festivala.

Konferenciji su prisustvovali Romana Vlašić, direktorica TZ Dubrovnik, Ana Hilje, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika, Sean Aita, redatelj predstave Romeo i Julija, Nikša Matić, ravnatelj Doma Marina Držića, Renata Roman Dobroslavić, glasnogovornica Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Filip Krenus, producent festivala.

– Ovaj projekt ide dalje, nakon ovoliko dosadašnjih izdanja možemo zasigurno reći da se radi o jednom kvalitetnom kulturnom proizvodu koji smo uspjeli izgraditi ovdje u Dubrovniku. Ne moram naglašavati veze između kulture i turizma u ovom gradu. Ove godine nas očekuju Romeo i Julija, to je naslov koji smo čekali i za koji je prirodno da se dogodi u Dubrovniku – rekla je Romana Vlašić.

– Midsummer festival se kroz godine etablirao kao kulturno-turistički proizvod našeg grada, odnosno proizvod kulturnog turizma što često naglašavamo. I ove godine festival bilježi suradnju s dubrovačkim kulturnim ustanovama. Ta suradnja nije prepoznata samo na razini našeg grada, već i međunarodno – izjavila je Ana Hilje.

– Jedno pitanje koje ljudi često postavljaju redateljima je; “Zašto morate ažurirati Shakespearea? Zašto ga ne ostavite na miru? Odjenite glumce u elizabetanske kostime.” Moj odgovor na to je da kad su Shakespearove predstave bile rađene u londonskom kazalištu u 16. i 17. stoljeću, glumci su glumili u suvremenim kostimima. Dakle predstavljali su to doba. Činjenica da nove generacije mogu iznova interpretirati Shakespearova djela je ključna za njihovu dugovječnost – naglasio je Aita.

– Ove godine kruna naše suradnje je dramski program predstave ‘Uncle Maroye Re-Examined’. Filip Krenus je prvi put u našoj izdavačkoj djelatnosti preveo Dunda Maroja posve integralno na engleski jezik. Bez potpore Grada i Turističke zajednice ni taj projekt ne bi bio moguć – istaknuo je Matić.

Festival započinje glazbenim spektaklom na Stradunu.

– Ove godine smo odlučili napraviti pravi glazbeni spektakl na Stradunu, u suradnji s Turističkom zajednicom, Gradom Dubrovnikom i našim Midsummer scene festivalom. Na programu će se naći nekoliko djela, tradicionalnih dubrovačkih djela, kao što je Pjesma Dubrovniku Marija Nardellija, djela našeg Đela Jusića, a posebno su zanimljiva dva djela čiji je autor Matej Meštrović koji je najsvestraniji umjetnik hrvatske kulturne scene – objasnila je Roman Dobroslavić.

Glumačka postava Romea i Julije je konferenciju zaključila kratkim isječkom iz predstave koja će se u tvrđavi Lovrjenac u razdoblju od 22. lipnja do 5. srpnja prikazati čak 13 puta.

Podsjetimo program festivala počinje u petak 21. lipnja i traje do nedjelje 7. srpnja, a svi detalji mogu se naći na stranicama Midsummer scene festivala.

Pročitajte još

Ne propustite ‘Portrete iz Grada’ Roberta Kralja

Dulist

SLAVIMO ZAJEDNO! 70. godina Ansambla Lado na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama

Dulist

70. DLJI Prošlogodišnja uspješnica ‘Pod balkonima’ ponovno na programu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija