Kultura

POČINJE MIDSUMMER SCENE FESTIVAL Romeo i Julija očarali i prije izvedbe na Lovrjencu

POČINJE MIDSUMMER SCENE FESTIVAL Romeo i Julija očarali i prije izvedbe na Lovrjencu

Ne možemo vjerovati koliko smo sretni da imamo tako nevjerojatno mjesto za izvedbu. Lovrjenac je uistinu čaroban – rekao je redatelj predstave ‘Romeo i Julija’ Sean Aita na konferenciji za medije povodom ovogodišnjeg šestog po redu Midsummer scene festivala.

Konferenciji su prisustvovali Romana Vlašić, direktorica TZ Dubrovnik, Ana Hilje, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika, Sean Aita, redatelj predstave Romeo i Julija, Nikša Matić, ravnatelj Doma Marina Držića, Renata Roman Dobroslavić, glasnogovornica Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Filip Krenus, producent festivala.

– Ovaj projekt ide dalje, nakon ovoliko dosadašnjih izdanja možemo zasigurno reći da se radi o jednom kvalitetnom kulturnom proizvodu koji smo uspjeli izgraditi ovdje u Dubrovniku. Ne moram naglašavati veze između kulture i turizma u ovom gradu. Ove godine nas očekuju Romeo i Julija, to je naslov koji smo čekali i za koji je prirodno da se dogodi u Dubrovniku – rekla je Romana Vlašić.

– Midsummer festival se kroz godine etablirao kao kulturno-turistički proizvod našeg grada, odnosno proizvod kulturnog turizma što često naglašavamo. I ove godine festival bilježi suradnju s dubrovačkim kulturnim ustanovama. Ta suradnja nije prepoznata samo na razini našeg grada, već i međunarodno – izjavila je Ana Hilje.

– Jedno pitanje koje ljudi često postavljaju redateljima je; “Zašto morate ažurirati Shakespearea? Zašto ga ne ostavite na miru? Odjenite glumce u elizabetanske kostime.” Moj odgovor na to je da kad su Shakespearove predstave bile rađene u londonskom kazalištu u 16. i 17. stoljeću, glumci su glumili u suvremenim kostimima. Dakle predstavljali su to doba. Činjenica da nove generacije mogu iznova interpretirati Shakespearova djela je ključna za njihovu dugovječnost – naglasio je Aita.

– Ove godine kruna naše suradnje je dramski program predstave ‘Uncle Maroye Re-Examined’. Filip Krenus je prvi put u našoj izdavačkoj djelatnosti preveo Dunda Maroja posve integralno na engleski jezik. Bez potpore Grada i Turističke zajednice ni taj projekt ne bi bio moguć – istaknuo je Matić.

Festival započinje glazbenim spektaklom na Stradunu.

– Ove godine smo odlučili napraviti pravi glazbeni spektakl na Stradunu, u suradnji s Turističkom zajednicom, Gradom Dubrovnikom i našim Midsummer scene festivalom. Na programu će se naći nekoliko djela, tradicionalnih dubrovačkih djela, kao što je Pjesma Dubrovniku Marija Nardellija, djela našeg Đela Jusića, a posebno su zanimljiva dva djela čiji je autor Matej Meštrović koji je najsvestraniji umjetnik hrvatske kulturne scene – objasnila je Roman Dobroslavić.

Glumačka postava Romea i Julije je konferenciju zaključila kratkim isječkom iz predstave koja će se u tvrđavi Lovrjenac u razdoblju od 22. lipnja do 5. srpnja prikazati čak 13 puta.

Podsjetimo program festivala počinje u petak 21. lipnja i traje do nedjelje 7. srpnja, a svi detalji mogu se naći na stranicama Midsummer scene festivala.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist