Grad

POČELI RADOVI Velika Onofrijeva fontana k’o nova do sezone

POČELI RADOVI Velika Onofrijeva fontana k'o nova do sezone

Počela je obnova Velike Onofrijeve fontane, koja je u posljednje vrijeme, bilo radi starosti, a bilo radi ljudskog ‘faktora’, u izrazito lošem stanju. Zablistat će novim sjajem kroz koji mjesec, saznajemo od Nika Kapetanića, tajnika Društva prijatelja dubrovačke starine.

-Čekali smo da prođu božićni i novogodišnji blagdani kako bismo počeli s radovima, krenuli s obnovom fontane. Radi se o već najavljenim radovima, nema ništa novo. Očekujemo da radovi budu gotovi otprilike do sezone. Izvodi ih o Građevinar Quélin, a njegovi glavni kooperanti su Hrvatski restauratorski zavod iz Splita. Ukupna vrijednost radova je milijun i pol kuna.

Podsjetimo, Velika Onofrijeva fontana, iako je više puta istaknuto kako je u lošem stanju, poslužila posljednjih mjeseci kao ‘praonica’, mjesto za otapanje leda i slično, o čemu je DuList više puta pisao. Što se tiče same obnove, radi se o vrlo zahtjevnim radovima, osobito kod rekonstrukcije maskerona koji krase ovu impresivnu građevinu i jedan od najpoznatijih dubrovačkih spomenika, u idućih nekoliko mjeseci ‘okovanog’ skelama.

Uništena u potresu
Velika Onofrijeva fontana izgrađena je 1438. godine kao simbol izgradnje dubrovačkog vodovoda kojim je Dubrovnik dobio pitku vodu iz 12 kilometara udaljenog izvora Rijeke dubrovačke. Poligonalnog je oblika sa 16 isklesanih maskerona za izljev vode. Projektirao ju je Onofrio della Cava iz Napulja, zajedno s malom fontanom na drugom kraju grada. Kupola fontane nije uvijek imala oblik koji ima danas. Prva ‘verzija’ bila je puno monumentalnija, no uništena je u velikom potresu 1667. godine i nikada više nije vraćena u prvobitno stanje.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist