Natrag
16.2.2019 14:33

facebook

twitter

google

rss

dulist

Počeli radovi na šest stećaka u Čepikućama

18.3.2013 @ 14:55 Mia Njavro Zanimljivosti
3;3

Podijelite:

Radovi na arheološkom istraživanju i konzervaciji stećaka na lokalitetu Novakovo groblje u Čepikućama započeli su 11. ožujka u okviru projekta HER.CUL.

Projekt, čiji je nositelj Regionalna razvojna agencija DUNEA, je valorizacija kulturne baštine srednjovjekovnih stećaka na zapadnom Balkanu.

Riječ je o kasnosrednjovjekovnom groblju sa stećcima koje okvirno datira iz 14. i 15. stoljeća, a na kojemu je vidljivo šest stećaka u obliku sanduka, ploča i takozvanih sljemenjaka. Pojedini stećci su bogato ukrašeni motivima arkada, lovnih scena kao što su konjanik ili jelen, prikaza štita i mača, ptica kao motiva euharistije, vitica s trolistom i slično, zbog čega je Novakovo greblje jedno od najsačuvanijih i najljepših lokaliteta sa stećcima na dubrovačkom području.

Započeti radovi trebali bi biti završeni kroz naredna dva mjeseca, a za sada je obavljena dislokacija stećaka u neposrednoj blizini te se započelo s arheološkim iskopavanjem površinskih slojeva.

U okviru arheoloških istraživanja obavit će se i sve potrebne analize osteoloških nalaza, temeljem kojih će se dobiti uže datiranje, odnosno vrijeme ukapanja pod stećcima, ali i drugi podatci o sahranjenim osobama, čime će se zasigurno doći do novih spoznaja o životu i pogrebnim običajima stanovnika Dubrovačkog primorja u kasnom srednjem vijeku. Važno je i to da će se sami stećci kao nadgrobni spomenici odgovarajuće očistiti i zaštititi te ostaviti budućim naraštajima na čuvanje i uživanje u ljepotama kulturne baštine. Po završetku istraživanja, nakon konzervacije i restauracije, stećci će se vratiti na izvorni položaj.

Izvođač arheoloških radova je tvrtka Arheoplan d.o.o., a nadzor obavlja nadležni Konzervatorski odjel u Dubrovniku.
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana