Zanimljivosti

Počeli radovi na šest stećaka u Čepikućama

Počeli radovi na šest stećaka u Čepikućama

Radovi na arheološkom istraživanju i konzervaciji stećaka na lokalitetu Novakovo groblje u Čepikućama započeli su 11. ožujka u okviru projekta HER.CUL.

Projekt, čiji je nositelj Regionalna razvojna agencija DUNEA, je valorizacija kulturne baštine srednjovjekovnih stećaka na zapadnom Balkanu.

Riječ je o kasnosrednjovjekovnom groblju sa stećcima koje okvirno datira iz 14. i 15. stoljeća, a na kojemu je vidljivo šest stećaka u obliku sanduka, ploča i takozvanih sljemenjaka. Pojedini stećci su bogato ukrašeni motivima arkada, lovnih scena kao što su konjanik ili jelen, prikaza štita i mača, ptica kao motiva euharistije, vitica s trolistom i slično, zbog čega je Novakovo greblje jedno od najsačuvanijih i najljepših lokaliteta sa stećcima na dubrovačkom području.

Započeti radovi trebali bi biti završeni kroz naredna dva mjeseca, a za sada je obavljena dislokacija stećaka u neposrednoj blizini te se započelo s arheološkim iskopavanjem površinskih slojeva.

U okviru arheoloških istraživanja obavit će se i sve potrebne analize osteoloških nalaza, temeljem kojih će se dobiti uže datiranje, odnosno vrijeme ukapanja pod stećcima, ali i drugi podatci o sahranjenim osobama, čime će se zasigurno doći do novih spoznaja o životu i pogrebnim običajima stanovnika Dubrovačkog primorja u kasnom srednjem vijeku. Važno je i to da će se sami stećci kao nadgrobni spomenici odgovarajuće očistiti i zaštititi te ostaviti budućim naraštajima na čuvanje i uživanje u ljepotama kulturne baštine. Po završetku istraživanja, nakon konzervacije i restauracije, stećci će se vratiti na izvorni položaj.

Izvođač arheoloških radova je tvrtka Arheoplan d.o.o., a nadzor obavlja nadležni Konzervatorski odjel u Dubrovniku.
 

Pročitajte još

TURISTIČKI EXPERIENCI SVE POPULARNIJI Niša koju uz malo kreativnosti, a bez puno ulaganja, možete dobro iskoristiti

Ivana Mijić Vulinović

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist