Aktualno

Počela izgradnja ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana do Osojnika

Počela izgradnja ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana do Osojnika

Započeli su radovi na izgradnji nove prometnice od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja, odnosno do ceste za Osojnik.

Riječ je o jednoj je od najvažnijih investicija u prometnu infrastrukturu Grada Dubrovnika jer se povezivanjem Mosta dr. Franja Tuđmana s Osojnikom i Pobrežjem stvaraju prvi preduvjeti za širenje stambene zone Grada Dubrovnika na ta prigradska područja. Projekt je značajan i zato što otvara mogućnosti za povezivanje Grada alternativnim koridorom prema Gornjim selima te dalje prema Primorju.

Nova prometnica izvodi se od postojeće državne ceste D8 u neposrednoj blizini Mosta do postojeće ceste koja je ranije bila kategorizirana kao županijska cesta Ž6235, a do kraja projektiranog zahvata rekonstruira se postojeća prometnica. Cesta će omogućiti kvalitetniji spoj naselja Osojnik s državnom cestom D8 te zadovoljenje tehničkih uvjeta postojeće ceste.

Radove izvodi ugovorni izvođač PZC Split, a cijeli zahvat vrijedan je 33 milijuna kuna i podijeljen je u tri faze. U prvoj fazi izvest će se novoprojektirana prometnica, njen spoj na državnu cestu D8, te izmjene prometne opreme i signalizacije na prometnici D8. Druga faza većim dijelom prolazi neurbaniziranim područjem na potezu od državne ceste D8 do postojeće ceste (bivša županijska cesta Ž6235) te se dalje nastavlja spomenutom cestom u smjeru Osojnika. Treća faza većim dijelom prolazi po trasi postojeće ceste u smjeru Osojnika.

Predviđena su tri tipa poprečnih presjeka duž prometnice: prvi na dijelu novoprojektirane prometnice s trakom za spora vozila i za desna skretanja, drugi na mjestu križanja s postojećom cestom i treći na mjestu gdje novoprojektirana prometnica prati postojeću cestu. Uz kolnik se jednostrano vodi nogostup širine 1.60 metara.

Pročitajte još

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist