Zanimljivosti

Počeci bečke kuhinje

Zahvaljujući bogatoj i dinamičnoj povijesti, bečka je kuhinja priča za sebe. Dugogodišnji vladari Habsburgovci širili su svoje carstvo na države različitih kultura, pa su usvojili i razne namirnice i načine pripreme jela.

Bečku kuhinju proslavio je Wiener Schnitzel (bečki odrezak), zatim Parmesanschöberlsuppe (juha s knedlicama od parmezana) i Fiaker Gulasch (sličan mađarskom gulašu) te Sacher Torte (čuvena "zaherica" s džemom od marelica i čokoladnom glazurom).

Uz brojne sličnosti s njemačkom kuhinjom, austrijska u sebi nosi i utjecaje različitih etničkih skupina koje su, u dugom razdoblju Austro – Ugarske Monarhije u kojem su se granice pomicale u svim smjerovima, mijenjale i načine pripreme hrane. Tako se u ovoj kuhinji prepoznaju obilježja njemačke, švicarske, mađarske, turske, slovenske, hrvatske, francuske, španjolske, nizozemske, talijanske, srpske i židovske kuhinje.

Bečka kuhinja je jedina kuhinja koja svoje ime nije dobila po državi (ili pokrajini) već po gradu, doduše glavnom gradu Austrije, ali nekoć glavnom gradu velike Monarhije. Ona u sebi nedvojbeno ujedinjuje ipak mnogo više od gradske kuhinje. Ona je kulturni vodič i kroz Beč, ali i kroz krajeve bivše Monarhije, jer su se tu našli recepti iz svih njezinih pokrajina, koji su se tu kao u nekom melting potu preoblikovali i dobili znani bečki okus koji ih je potom širio dalje.

Tipičan austrijski obrok podrazumijeva 2 do 7 sljedova – ovisno o prigodi. Obično počinje predjelom (Vorspeise), zatim na red dolazi juha (Suppe), pa glavno jelo (Hauptspeise) s nekoliko priloga (Beilagen), a završava desertom – kolačem (Kuchen) ili tortom (Torte). Uz ukusno jelo, Austrijanci će rado popiti pivo, vino ili slatkasti sekt.

Pročitajte još

NI MI NISMO ODOLJELI Brojni Dubrovčani spustili se niz Lužu pod budnim okom HGSS-ovaca

Dulist

Želite postati padobranac? Javite se Aeroklubu Nimbus!

Dulist

NE PROPUSTITE TJEDAN KARIJERA ‘Komu pripada budućnost?’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija