GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

KAPITALNI PROJEKTI Za rekonstrukciju Lapadske obale bespovratno 70 milijuna kuna
Svečano potpisivanje ugovora ‘Rekonstrukcija i proširenje Lapad­ske obale, II, IIIi IV. faza izgradnje’ odr­žano je prošlog utorka u gradskoj vijeć­nici. U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenko­vića, ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financi­ranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

— Ovaj projekt samo je samo jedan mali segment jedne široke priče inter­modalnog centra Dubrovnika, jedne nove urbane sredine, ali odnekud treba početi. Ovo je prvi veliki infrastrukturni projekt usred samog centra Grada u posljednje 42 godine. Lapadska obala će nakon rekonstrukcije dobiti dvotračnu cestu, šetnicu, rasteretit će se područje Lapada i bit će dodatni sadržaj građa­nima, ali i posjetiteljima – rekao je gra­donačelnik Mato Franković. Naglasio je ako je Grad u tri godine povukao impre­sivnih 200 milijuna kuna iz EUfondova te kako je u Dubrovniku u tijeku gradnja cesta, vrtića i drugih projekata upravo radi europskih sredstava.
Predsjednik Vlade RH Andrej Plen­ković izrazio je zadovoljstvo zbog rea­lizacije još jednog važnog projekta za razvoj Grada Dubrovnika. Podsjetio je na sjednicu Vlade održanu u Dubrovniku, naglasivši kako je u mandatu njihove Vlade ugovoreno 5,6 milijardi kuna vri­jednih projekata u Dubrovačko – nere­tvanskoj županiji od ukupno 5,8.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Stopa financiranja iznosi 100 % ukupno prihvatljivih troškova, odnosno ukupna bespo­vratna sredstva iznose 70 milijuna kuna, od čega 85 % sredstva putem Kohezijskog fonda pokriva Europska unija, a 15 % sredstva financirat će se iz državnog proračuna.

KOD OPĆE BOLNICE DUBROVNIK Korak do realizacije novog doma umirovljenika
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković potpisao je s tvrtkom APZ – inženjering d.d. Ugovor o pruža­nju projektantskih usluga za projekt budućeg Doma za starije i nemoćne koji će se graditi na lokaciji u nepo­srednoj blizini Opće bolnice Dubrovnik. Izrada projektno-tehničke dokumenta­cije obuhvaća izradu glavnog i izvedbe­nog projekta s troškovnikom, a ukupna vrijednost ugovora je 1.336.250 kuna s uključenim PDV-om.
Prema procjenama, gradnja novog doma umirovljenika stajat će ukupno između 100 i 120 milijuna kuna, a finan­cijska će se konstrukcija zatvarati kad bude gotov glavni projekt. Riječ je o prvoj fazi ugovora za koju je definiran rok od šest mjeseci, nakon čega će se pristupiti ishođenju dozvola. Za izradu izvedbenog projekta i projekta opreme u drugoj fazi ugovoren je rok od tri mje­seca od pravomoćnosti građevinske dozvole.
Podsjetimo, Grad Dubrovnik kreće u izgradnju prvog doma umirovljenika u Dubrovniku nakon dugo godina, i to kapaciteta oko 200 osoba na stalnom i oko 75 osoba na dnevnom smještaju. Dom će biti opremljen restoranom, liječničkom ordinacijom, prostorima za fizikalnu terapiju te društvenim pro­storima – dvoranom za više namjena, knjižnicom i kafe barom. Posebna pažnja u idejnom projektu arhitekata Tina Svena Franića posvećena je prosto­rima dnevnih korisnika, s nizom pro­stornih niša za razne društvene aktiv­nosti i dnevni odmor.
Izgradnja novog doma koji će zadovo­ljiti dio potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika jedan je od ključnih kapi­talnih projekata ove gradske uprave. Uz dom za starije i nemoćne tipa hotel čija je gradnja također predviđena u sljede­ćoj godini u postojećem Hotelu Gruž, riječ je o prioritetu u segmentu druš­tvene infrastrukture Grada Dubrovnika.

Slijedom utvrđene vremenske dinamike, predviđa se kako će radovi na izgradnji ovog kapitalnog pro­jekta započeti u 2021. godini.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 3. lipnja 2020.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović