GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Završena energetska obnova OŠ Ivana Gundulića

Završeni su radovi energetske obnove Osnovne škole Ivana Gundulića vrijedni 7,8 milijuna kuna. Riječ je investiciji u osnovnoškolske kapacitete koja je, poput u prosincu završene OŠ Marina Držića te ranije OŠ Lapad, također značajno sufinancirana iz dostupnih fondova Europske unije i drugih vanproračunskih izvora. Radovi na obnovi škole započeli su u lipnju 2019., odmah po završetku školske godine, te je njihov najveći dio radova u unutrašnjosti zgrade proveden tijekom ljeta, a prioritetno je bilo osposobiti što veći broj učionica do počeka školske godine.
Zamijenjeno je preko 1000 metara kvadratnih podnih ploha. Izvedena je temeljna hidro i termo izolacija sukladno projektu te su do kraja studenog 2019. postavljene keramičke pločice i parketi. Uz neometano funkcioniranje nastave, istovremeno su se odvijali radovi na demontaži starih i ugradnji novih otvora, radovi na cjelovitoj obnovi fasade površine 2633 metara kvadratnih i dijela krovišta. U cijeloj zgradi su postavljeni novi radijatori kao i nova rasvjeta u dijelu učionica, dvorani i manjem dijelu dvorišta, a sve u skladu sa standardom energetske obnove. Sveukupna energetska obnova završena je prije ugovorenog roka u svibnju.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.872.327,15 kuna, a Gradu su odobrena bespovratna sredstva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 64 posto od ukupne vrijednosti projekta. Realizacijom projekta zgrada će iz energetskog razreda C prijeći u razred B, a godišnja ušteda za toplinsku energiju dosezat će čak 71,50 posto. Ukupna energetska potrošnja objekta smanjit će se za 54,65 posto.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

‘Bez međunarodnih letova dubrovačko gospodarstvo neće preživjeti’

Gradonačelnik MatoFranković održaoje prošlog tjedna sastanak s članovima Gospodarskog vijeća na temu ekonomske situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa te efektima na turističku sezonu 2020. S ciljem postizanja sinergije i suradnje, a sve u svrhu gospodarskog napretka i daljnjeg razvoja Grada zaključak Gospodarskog vijeća je kako je potrebno uputiti pismo Predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i ministru turizma Gariju Cappelliju kojim će se zatražiti odobrenje uvođenja charter letova s destinacijama u Europskoj uniji, ali i s Velikom Britanijom kao najvažnijim emitivnim tržištem grada Dubrovnika uz poštivanje svih epidemioloških mjera i posebnih protokola. S obzirom na svoju teritorijalnu specifičnost kao i činjenicu da je turizam najvažnija gospodarska grana na dubrovačkom području ulazimo u najneizvjesniju turističku sezonu nakon Domovinskog rata, istaknuto je na sastanku.
Dubrovnik je u potpunosti avio destinacija te ako se ne omogući povezanost međunarodnim letovima turističkoj sezoni 2020. prijeti potpuni kolaps. Iz tog razloga, predlaže se dozvoliti dolazak u zračnu luku privatnim zrakoplovima kao i uplovljavanje mega jahti, a sve uz uvjet da putnici prije ulaska u avion te prije uplovljavanja kod sebe imaju ispravu ne stariju od 48 sati koja potvrđuje da putnik nije COVIDpozitivan.
Dubrovnik je financijski iznimno ovisan o turizmu te je potrebno zajedničkim djelovanjem omogućiti gospodarstvenicima poslovanje u sezoni 2020., koje će svakako zbog efekta epidemije biti u manjem opsegu. Stav svih dionika Gospodarskog vijeća jest da gotovo 80 posto dubrovačkog gospodarstva neće preživjeti do proljeća 2021. godine ukoliko se ne omogući povezanost međunarodnim zračnim prometom.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Otvorena dječja i sportska igrališta

Prestankom važenja Odluke ostavljanju izvan uporabe dječjih igrališta i otvorenih sportskih igrališta kao protuepidemijske mjere Stožera civilne zaštite RH otvorena su dječja i sportska igrališta na području Grada Dubrovnika. Nadležni upravni odjel ugovornom izvođaču na poslovima održavanja igrališta uz otvaranje za korisnike naložio je i pregled sprava i ostale opreme na igralištima i sportskim terenima. Grad Dubrovnik svim korisnicima upućuje preporuku da se i dalje pridržavaju važećih protuepidemijskih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poglavito onih koje se odnose na osobnu higijenu i održavanje socijalne distance.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 6. svibnja 2020.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist