GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Završena riva u Rožatu

Dovršeni su radovi na obnovi rive u Rožatu vrijedni ukupno 2.2 milijuna kuna, kojima je spriječeno njeno daljnje propadanje. Projekt je obuhvatio sanaciju obale i izgradnju novog obalnog zida, a čitav prostor je obložen i popločan kamenom. Riva je zadržala svoj raniji oblik, koji je bio potpuno narušen zbog oštećenja nastalih djelovanjem rijeke na njezine temelje i tlo na kojem je sagrađena. Pristanišni betonski obalni zid bio je raspucan i utonuo, a kamena riva u zapadnom dijelu gotovo potpuno urušena. Izvedenim radovima osigurana je stabilnost i primjeren izgled prostora ispred Franjevačkog samostana, svojevrsnog mjesta okupljanja stanovnika tog područja.
Riječ je tek o početku uređenja Rijeke dubrovačke, naglasio je gradonačelnik Mato Franković prošlog tjedna prilikom obilaska obnovljene rive. ‘Ovaj projekt smo prijavili na sufinanciranje Ministarstvu mora tako da očekujemo dio novca iz resornog ministarstva. Sukladno odluci Vlade RH nastavljamo projekt obnove cijelog područja Rijeke dubrovačke izgradnjom novih privezišta i vjerujem da će se brzo krenuti u radove. Rješavamo i komunalnu infrastrukturu. Gotova je prva dionica izgradnje kanalizacijske mreže do ambulante. Sad se ide u drugu dionicu, javna nabava je gotova, radovi bi trebali početi vrlo skoro, čekamo još odluku o odabiru nadzora, čime će se riješiti kanalizacijska mreža cijelog prostora Rijeke dubrovačke’, rekao je gradonačelnik Franković.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Stručna pomoć ICCROM-a u procesu sanacije Orlandovog stupa

Tročlana Misija ICCROM-a, Međunarodnog centra za očuvanje i restauraciju dobara kulturne baštine, savjetodavnog tijela koje usko surađuje s UNESCO-vim Odborom za svjetsku baštinu, boravila je prošlog tjedna u Dubrovniku. Na temu sanacije i restauracije Orlandovog stupa razgovarali su s gradonačelnikom Mato Frankovićem, zamjenicom gradonačelnika Jelkom Tepšić i ravnateljicom Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaelom Skurić. Sastanku su nazočili i predstavnici Ministarstva kulture i Hrvatskog restauratorskog zavoda. Misiju je predvodila službena predstavnica ICCROM-a Alison Heritage, koja će uz pomoć nezavisnih stručnjaka iz područja konzervacije povijesnih građevina i spomenika, Davida Odgersa i Mattea Francinija, izraditi stručne preporuke s vremenskim okvirom budućih aktivnosti. Smjernice ICCROM-a bit će od presudnog značaja pri utvrđivanju prijedloga konačne restauracije Orlandovog stupa.
Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je duboku povijesnu povezanost Dubrovnika i generacija njegovih građana s Orlandovim stupom, naglasivši kako je temeljni interes Grada, ali i cjelokupne dubrovačke javnosti, da se sanacija oštećenja na stupu i njegova restauracija provede kvalitetno i trajno. Iskazao je zahvalnost ICCROM-u te drugim tijelima koja sudjeluju u procesu sanacije što potvrđuje ozbiljnost pristupa ovom zadatku.
-Prikupili smo zbilja dosta podataka na terenu koji će nam pomoći pri formiranju preporuka – potvrdio je član Misije ICCROM-a David Odgers.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Komunalno redarstvo i na Facebooku

Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika od nedavno je dostupno građanima i na društvenoj mreži Facebook, u cilju što neposrednije komunikacije s gradskom upravom i brzog postupanja. Gradske ‘komunalce’ tako je moguće kontaktirati porukom, komentirati ili poslati e-mail poruku. Osim za prijave komunalnog nereda, stranica će imati i informativnu funkciju, a iz Odsjeka ističu da će građane koristeći ovaj alat obavještavati o raznim postupanjima i akcijama Odsjeka za komunalno redarstvo, ali i o zakonima, odlukama i pravilnicima temeljem kojih komunalni redari postupaju, čime će javnosti približiti svoj rad.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 19. veljače 2020.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović