Grad

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Grad Dubrovnik u školstvo u 2019. uložio 97,9 milijuna kuna

Grad Dubrovnik je u protekloj 2019. godini u školstvo uložio 97,9 milijuna kuna i to predstavlja najveće ulaganje u više od tri desetljeća. Na ovaj se način gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem približila realizaciji obećanja o obnovi školske infrastrukture te ostvarivanju jednosmjenske nastave u osnovnim školama u Gradu. Najprije, po prvi put od 1985. godine gradi se nova škola. Riječ je o zgradi nove osnovne škole ‘Montovjerna’, a u nju je uloženo 70,6 milijuna kuna. Završetak radova predviđen je oko feste sv. Vlaha i to prije rokova planiranih ugovorom.
Također, koncem godine konačno je potpisan i ugovor s Ivom Felnerom odnosno sa Zakladom Caboga Stiftung o donaciji više od 15 milijuna kuna za uređenje nove škole u ulici Ilije Sarake, kao i uređenje dijela sadašnje škole ‘Marin Getaldić’ unutar gradskih zidina.
Nakon završetka projekta energetske obnove i uređenja nove sportske dvorane u Osnovnoj školi ‘Lapad’, projekata vrijednih oko 10 milijuna kuna, u 2019. je krenula energetska obnova škola ‘Marin Držić’ te ‘Ivan Gundulić’. Projekt u školi ‘Marin Držić’, vrijedan 816 tisuća kuna, završen je, a 7,5 milijuna kuna vrijedna obnova ‘Ivana Gundulića’ trebala bi biti gotova do kraja ove školske godine. Ušteda energije u školama ovim projektima iznosi preko 50 posto.
Kako je Vlada Republike Hrvatske uvela mjeru potpunog financiranja knjiga za osnovne škole (mjera koju je Grad Dubrovnik sam uveo prije pet godina), Grad Dubrovnik je svim osnovnoškolcima osigurao radne bilježnice, tehničke kutije i likovne mape – vrijedne 1,5 milijuna kuna. Također, Grad s po tisuću kuna sufinancira knjige srednjoškolcima i za tu je mjeru osigurano 700 tisuća kuna.
I na samom kraju 2019. godine, Grad Dubrovnik udvostručio je dosadašnji iznos stipendija za učenike i studente. Tako umjesto milijun, Grad izdvaja čak dva milijuna kuna za ukupno 152 stipendista.
Ova gradska uprava je školstvu, prepoznatom kao području od iznimnog značaja, ali i kao području u koje godinama nije ulagano, posvetila veliku pozornost. Rezultat, stotinu milijuna kuna odrađenih i pokrenutih projekata te niz poticajnih mjera, samo u 2019. godini, više je nego jasan pokazatelj smjera djelovanja ove gradske uprave u području školstva.

Prostori za potrebe mladih Stare Mokošice

S obzirom da na području Stare Mokošice do sada nije postojao prostor za mlade, Grad Dubrovnik u suradnji s udrugama mladih Stare Mokošice dogovorio je desetogodišnji najam prostora, a koji je ranije koristila tvrtka Plava kava d.o.o.
Grad je osigurao i sredstava u proračunu u iznosu od 430.000,00 kuna za adaptaciju i uređenje navedenog prostora koji bi trebao biti priveden svojoj namjeni do svibnja, a čime će se osigurati adekvatan prostor za potrebe udruga mladih te uvjeti za razne aktivnosti, prije svega sportske.
I ovom investicijom Grad Dubrovnik nastavlja ulaganja za potrebe mladih, nakon uređenja prostora u Luci Dubrovnik, gdje su u tijeku radovi adaptacije petstotinjak kvadratnih metara za udruge mladih koje djeluju pod okriljem Centra za mlade Grada Dubrovnika i udruge iz oblasti tehničke kulture.

Pročitajte još

NUNCIJATA Usvajanjem UPU-a uklanja se posljednja prepreka za dodjelu zemljišta braniteljima

Dulist

U ČETVRTAK I PETAK Javne rasprave o prijedlozima UPU-a za Nuncijatu, Orašac i Sv. Jakov

Dulist

Grad nabavlja udžbenike i radne materijale za osnovnoškolce

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija