AktualnoUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Kvalitetnija produkcija i niži troškovi u Kazalištu Marina Držića

Grad Dubrovnik je u suradnji s Kazalištem Marina Držića prijavio projekt pod nazivom ‘Modernizacija rasvjetnog parka Kazališta Marina Držića.’ Projekt ukupne vrijednosti 247.186,76 kuna odobrilo je Ministar­stvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u sklopu Programa ulaganja u zajednicu te ga sufinancira u iznosu od 90 tisuća kuna.
Cilj projekta je ulaganje u moderni­zaciju rasvjetnog parka Gradskog kaza­lišta Marina Držića u svrhu povećanja razine kvalitete produkcije Kazališta Marina Držića u tehničkom, energet­skom i produkcijskom smislu. Kom­pletnom zamjenom aparata i kabela postići će se i velika ušteda električne, a i dio dosadašnjeg rasvjetnog parka zamijenit će LEDuređaji.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Gradnja memorijalne staze i portala na Srđu

Projekt sanacije i uređenja postojeće memorijalne staze s križnim putom Srđ-Dubrovnik te gradnje sim­boličko-ceremonijalnog ulaza u spo­men područje Križnog puta na Srđu predstavili su u gradskoj vijećnici proš­log tjedna gradonačelnik Mato Franko­vić i autor akademik Nikola Bašić. Na mjestu pristupa memorijalnoj stazi s križnim putom izgradit će se simbo­lički portal kojeg je autor zamislio kao velikom znaku u obliku rimskog broja te označava 6.12. Na taj način spome­nički prostor dobiti će odgovarajući ulazni akcent, uočljiv s magistrale, što će otkloniti sadašnju dezorijentaciju u pronalaženju pristupa stazi, istaknuto je na prezentaciji.
— Taj uzidani rimski broj predstav­lja ulazni prostor prema memorijal­noj stazi koja vodi do Srđa. Povijesni put je prekinut izgradnjom magistrale, izgubio se u recentnoj gradnji privat­nih kuća i drugih građevina. To je jedna neartikulirana staza, ljudi su ga učinili prohodnom. On ustvari bitno mijenja tu pristupnost stazi jer na putu ima skalina koji su postali dio autentič­nosti staze, ali su nedostupne za osobe slabe pokretljivosti. Naš memorijalni spomenik, simbolički ulaz u stazu ruši tu komunikacijsku barijeru. Konstru­iramo postojeću stazu, popravljamo puknute zidove, postavljamo zna­kovne oznake koji će ljudima osigu­rati kretanje, oni ne osvjetljavaju stazu nego pružaju smjer staze. To bi bila prva etapa – rekao je akademik Bašić govoreći o detaljima projekta.
Gradonačelnik Franković je naglasio kako se ovim projektom napokon na dostojanstven način obilježiti najveći dan u novijoj povijesti Grada. – Dan je to kad je Dubrovnik za razliku od mno­gih drugih gradova se uspio othrvati napadu. Mislim da se često u javnosti nedovoljno ističu bitke u Dubrovniku i to što je to Dubrovnik postigao u Domo­vinskom ratu, a posebno da je bio napa­dan s kopna, zraka i mora. I ovako ćemo na pravi način prikazati 6. prosinca kao dan velike dubrovačke pobjede – nagla­sio je gradonačelnik Franković.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Kreće izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca

Početkom iduće godine kreće izgradnja sustava vodo­opskrbe i odvodnje naselja Orašac, čime se nastavlja uspje­šan niz gradnje nove infrastrukture Vodovoda Dubrovnik, od otvaranja pročistača do dovođenja vode u Dračevo selo i brojnih projekata u staroj gradskoj jezgri. Gotovo 28 mili­juna kuna vrijedan ugovor o izvođenju radova od Zatona do Orašca potpisali su u ponedjeljak predsjednik Uprave Vodo­voda Lukša Matušić i član Uprave Dubrovnik cesta Roberto Krile, u nazočnosti gradonačelnika Mata Frankovića i njego­vih suradnika. Očekuje se da bi radovi na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca mogli započeti u siječnju, a trebali bi biti gotovi kroz dvije i pol godine. Oko 7 milijuna kuna bit će uloženo u vodoopskrbu, a 20 milijuna na gradnju sustava odvodnje.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 11. prosinca 2019.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist