AktualnoUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Podrška uvođenju cruise takse i reorganizaciji shuttle prijevoza

U okviru trodnevne konferencije ‘Seatrade Europe Cruise Convention’, koja je prošlog tjedan održana u Hamburgu, gradonačelnik Mato Franković i zamjenica Jelka Tepšić sa suradnicima održali radni sastanak s čelnicima vodećih svjetskih društava za kružna putovanja koje uplovljavaju u Luku Dubrovnik, članovima udruženja Cruise Lines International Association (CLIA). Na sastanku se razgovaralo o upravljanju destinacijom te uspjesima i izazovima s kojima se Grad Dubrovnik suočava u implementaciji projekta ‘Poštujmo Grad’. Istaknut je veliki napredak u odnosu na 2017. godinu i godine koje su joj prethodile, kada je gotovo svakodnevno dolazilo do zagušenja povijesne jezgre. Ovom prilikom, gradonačelnik Franković je naglasio kako se u dvije godine provedbe ovog programa samo jednom dogodio problem blokade ulaska u Grad. U pogledu daljnjeg razvoja održivog turizma, usklađena su i pravila za sezonu 2020. koja će obuhvatiti dodatna poboljšanja po pitanju broja gostiju koji istovremeno posjećuju Grad. Najavljeno je i uvođenje cruise takse s početkom 2021. godine, sukladno važećem Zakonu o turističkim pristojbama Republike Hrvatske. Sredstva koja će Grad Dubrovnik uprihodovati od boravišne pristojbe za goste s brodova za kružna putovanja bit će namjenski utrošena u poboljšanje gradske komunalne infrastrukture. Predstavnici brodarskih društava i udruženja clia podržali su predstavljene mjere, kao i najavljeno uvođenje prijevoza gostiju kruzera do Pila i natrag niskopodnim zglobnim autobusima. Time će shuttle prijevoz preuzeti jGp Libertas, čime će se značajno smanjiti gužve na gradskim prometnicama. Navedenim mjerama uspostavit će se puna kontrola i organizacija pristajanja plovila na kružnim putovanjima, a sve s ciljem postizanja najveće razine pružene usluge, obrazložio je gradonačelnik Franković.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Počeli radovi na rekonstrukciji zgrade gradskog bazena

Radovi rekonstrukcije ex-hotela Stadion započeli su u ponedjeljak, 10. rujna, a prema ugovoru o izvođenju radova potpisanim početkom kolovoza s izvođačem, tvrtkom Texo Molior d.o.o., definirani rok završetka je 15 mjeseci od dana uvođenja u posao. Rekonstrukcija zgrade gradskog bazena uključuje uređenje unutarnjih rubnih prostora objekta i vanjskih prostora unutar čestice. Unutarnji su sadržajno podijeljeni u dvije zone: prostori hostela sa 44 sobe, koji će se dovesti u visoki roh-bau i ponuditi u koncesiju, te prostori koji će se dovesti do potpune gotovosti, a koje će koristiti Grad Dubrovnik, odnosno Javna ustanova Sportski objekti Dubrovnik. Uredit će se i okolni vanjski prostor, a sjeverni dio parcele koji se sada koristi kao parkiralište prenamijenit će se u pješački prostor – trg te urbano opremiti i hortikulturno urediti. Zajedno s budućom javnom garažom na prostoru iza otp banke i zgrade dts -a sa strane Ulice dr. Ante Starčevića, činit će novu, urbanu vizuru ovog dijela grada.

Investicijom vrijednom 18.3 milijuna kuna Grad Dubrovnik nastavlja započeti ciklus ulaganja u desetljećima zapostavljanu sportsku infrastrukturu, a posebnost je što ovom rekonstrukcijom Dubrovnik dobiva i prvi muzej vaterpola.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Na širem gradskom području preko 150 novih LED svjetiljki

U naselju Zlatni potok i Ulici kneza Domagoja postavljene su nove tehnološki učinkovite svjetiljke, čime je Grad Dubrovnik započeo rekonstrukciju dijela javne rasvjete na više pozicija na gradskom području. U okviru godišnjeg operativnog plana održavanja javne rasvjete do kraja mjeseca bit će izmijenjeno ukupno 140 postojećih svjetiljki sa svjetiljkama u led izvedbi i to u Ulici Ivana Matijaševića, Ulici Filipa Grabovca, Ulici od svetog Mihajla te naseljima Zlatni Potok, Sustjepan i Ljubač. Osim toga, nedavno su završeni i radovi na izgradnji nove moderne rasvjete na predjelu Priježba u Šipanskoj Luci. Na šetnici uz more postavljeno je deset stupnih mjesta s energetski učinkovitim svjetiljkama u led izvedbi.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 18. rujna 2019.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist