Zanimljivosti

Po lijekove u EU i s hrvatskim receptom

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju građani EU-a će moći sa svojim inozemnim receptom podići lijekove u našoj zemlji, ali i obratno. Pojedini lijekovi u EU su mnogo jeftiniji nego kod nas, ali isto tako neki lijekovi kod nas ne postoje pa će se vjerojatno po njih ići preko granice.

Nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji pravila će se, međutim, promijeniti. Ubuduće će turisti iz zemalja članica EU-a moći izravno po lijek u bilo koju ljekarnu ako kod sebe imaju liječnički recept iz vlastite države.
 
Danom ulaska u EU hrvatskim ljekarnicima bit će omogućeno izdavanje lijekova propisanih na recept stranog liječnika i suprotno, naši državljani će prilikom odlaska u inozemstvo moći kupiti lijek koji je propisao hrvatski liječnik, što će riješiti problem u slučaju planiranog dužeg ostanaka na teritoriju druge države članice EU-a, pojasnili su Novom listu u Ministarstvu zdravlja jednu od novosti koje stupaju na snagu priključenjem Hrvatske Uniji.

No, mijenjat će se i neka druga pravila. S obzirom na to da granicama prema članicama EU-a, primjerice, Sloveniji, više neće postojati carina, nego samo granična kontrola, prijenos lijekova preko te granice više se neće tretirati kao uvoz, nego unos lijekova – prenosi Glas Istre.

Međutim, to neće značiti da će se granica smjeti prilaziti s kamionom lijekova, iako formalno količina lijekova koju osoba smije nositi neće biti posebno ograničena. Dosad je vrijedio propis da se, prilikom prelaska granice, može unositi lijekova za osobnu upotrebu u količini potrebnoj za do mjesec dana terapije, uz predočenje medicinske dokumentacije izabranog liječnika.

Ulaskom Hrvatske u EU količina lijekova koje pojedinac nosi isključivo za osobne potrebe neće biti posebno limitirana, već će, ovisno o vrsti i namjeni, ovisiti o količini koju je na recept propisao izabrani liječnik na teritoriju domicilne države, što je regulirano nacionalnim propisima i pravilima zdravstvenog osiguranja domicilne države, odgovorili su nam iz Ministarstva zdravlja.

Ujedno, podsjećaju da bi bilo dobro da strani državljani koji planiraju duže ostati u Hrvatskoj – a očito vrijedi i za hrvatske građane u državama EU-a – sa sobom nose medicinsku dokumentaciju da bi, ako se štogod nepredviđeno dogodi, mogli dokazati da je lijek koji imaju za osobne potrebe.
 
 

Pročitajte još

Marko Car ima najbolje kobasice!

Dulist

Proljeće lagano kuca na vrata…

Dulist

Rotarijanci u dvadeset godina donirali 25 tisuća sadnica maslina

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija