Kultura

Pjesniku Stanku Krnjiću dodijeljena nagrada Zaklade HAZU ‘Dragutin Tadijanović’

Pjesniku Stanku Krnjiću dodijeljena nagrada Zaklade HAZU 'Dragutin Tadijanović'

Na književnoj manifestaciji ‘Tadijine jeseni’ koja se održava u Slavonskom Brodu, Nagrada ‘Dragutin Tadijanović’ za najbolju knjigu poezije uručena je pjesniku iz Župe dubrovačke Stanku Krnjiću. Nagradu koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), Krnjić je dobio za svoju knjigu ‘Sto i jedna mala pjesma’.

Nagrada je uručena na 114. rođendan barda hrvatske književnosti Dragutina Tadijanovića. Prosudbeno povjerenstvo u obrazloženju odluke o dodjeli nagrade, a koje potpisuje akademik Zvonimir Mrkonjić navodi i slijedeće:

‘Stanko Krnjić ima smjelost: pisati kao da nitko prije njega nije pisao pjesme. Takvu je možda imao još samo Tadijanović. Biti pjesnik možda je samo usuditi se biti običan a da toga nije svjestan, što nije lako ako se imaju na u umu olakotnosti i zamame moderne uljudbe… Krnjić prekoračuje prag između poezije i metapoezije. Time se on udaljuje od poezije neposrednosti: poezija je sve u različitim registrima njegove znatiželje koju uspijeva iskazati. Poezija je spoznaja mjesta gdje živi njegov narod: Mi smo narod bez domovine, a prognani nismo. Skupni izraz za Krnjićevu poeziju je poezija kao ljubav i ljubav kao poezija. Ona je izraz pjesnikova bitka, njegovo bȉlo i njegov živi totalitet. Ona je skupni izraz njegove tjelesnosti koja je i duhovna: Moje si tkivo. kost, tijelo moga tijela…’

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist