Peškafondo

‘Pituravanje’ muralom

'Pituravanje' muralom

Prije jedno desetak dana zamje­nica gradonačelnika Jelka Tepšić izja­vila je kako je crtanje po ogradnom zidu lapadskog stadiona uređenje sportske infrastrukture! Iako bi izjava trebala u javnosti izazvati najprije podsmjeh, a potom i kronično ogor­čenje, stvari su se okrenule u jednom potpuno suprotnom i neželjenom smjeru. No tome ću se još posvetiti malo kasnije.

Mural na zidu na sred Lapada očito je debelo podijelio javnost. Je li ratnoj tematici tamo mjesto, je li potrebno crtati ratni podsjetnik 27 godina od devedesetprve na najfrekventnijoj lapadskoj prometnici? Brojni su oni ‘za’, ali je još i više onih ‘protiv’, ali šute, jer ako otvoreno iznesu svoje mišljenje bili bi prozivani, osuđivani, izdajice i tko zna što sve ne.

Kakve se sve ludosti dozvoljavaju, danas, toliko godina nakon rata! Očito je kako su se pobrkali lončići, ali nitko se ne bi ‘štel mešati’, jer znate, o Domovinskom ratu je riječ. Uosta­lom Srđ i Muzej u tvrđavi Imperijal je ono istinsko i najsnažnije mjesto podsjećanja, pijeteta na sve ono što smo propatili i prošli u Našem obram­benom ratu. Na ovaj mural gledam isključivo kao na zamagljivanje i zava­ravanje, još bolje, na mazanje očiju javnosti. A to je potvrdila i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić. Zapravo nije ona kriva za tu izjavu. Nju je tek zapala dužnost stati pred novinare jer su svi ostali iz gradske uprave, u to vri­jeme, bili na godišnjem odmoru.

Muralom se, kao i bezbroj puta dosad, u našoj suludo politički orga­niziranoj državi, željelo skrenuti pažnju s pravog problema. Bacile su se mrvice kako bi se mase zapalile i kako bi se stvarao razdor i podjele. Tad se zaboravljaju stvarna pitanja, tad nema mjesta za njih. A ta pitanja bi glasila otprilike ovako: zašto do danas Dubrovnik nema pristojan nogometni stadion, već jednu ponižavajuću ‘ledinu’? Koliko je dosad potrošeno novaca za grandiozna idejna rješenja garažno-stambeno-poslovno-nogo­metnih kompleksa na mjestu sadaš­njeg tzv. stadiona? Tko je taj koji će se napokon odvažiti i reći kako tamo u srcu Lapada nema mjesta nogomet­nom igralištu s megalomanskim kapa­citetima. I konačno, kad se jednog lijepog dana donese odluka o sudbini neprimjerene ‘loptačke ledine’, zna li se mjesto gdje će se ‘prenijeti ‘Lapad­ski mural’? Na Srđ! Na ulaz u Moko­šicu! Ili na Ilijinu Glavicu!

Ma nije samo nogomet ključni problem sportske infrastrukture! Gdje nam je dvodijelna, trodijelna i xy-dijelna sportska dvorana? Ova naša u Gospinom polju već desetlje­ćima nije dorasla ni za dječje natje­canje u frnjama, a kamoli za kakav ozbiljniji sport. Gdje je u Dubrovniku atletska staza? Uostalom gdje je muzej vaterpola sličan onome u Santiago Bernabeu za europskog prvaka Real Madrida. Jug je naš europski prvak u vaterpolu, zar ne?

Ma da, gdje je i koliko je plaćena studija razvoja potreba sportske infra­strukture koju je naručila sadašnja vlast u Gradu Dubrovniku. Zar je ona dala odgovor da se na zidu lapadskog stadiona crta mural?

Naravno da nije, a teško je vjero­vati da će se skoro i nešto konkretno početi pomicati s mrtve točke, rješava­nja imovinsko-pravne papirologije, na kojoj zapinjemo desetljećima. A vri­jeme klizi i baš zato je trebalo početi crtati murale. Uloženo je golemih 20 kila boje i par penila. Koje velebno ulaganje u sportsku infrastrukturu! Za zahrđala vrata od ulaza na ‘ledinu’ na kojoj se kad-kad igra nogomet, pofa­lilo je materijala. Uostalom taj zahvat ne bi pobudio toliko rascjepa u jav­nosti. Prva godina mandata HaDeZe­ove vlasti davno je iza nas. Zato je tre­balo nešto brzinski zarolati. Ovako svi mogu reći – nešto se događa, taman i piturava.

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović