Natrag
21.4.2019 14:33

facebook

twitter

google

rss

dulist

PIJETE LI PREMALO VODE? Evo kako promijeniti tu naviku!

16.7.2015 @ 7:47 Dulist Zanimljivosti

Podijelite:

Ako ste u vrijeme visokih temperatura razdražljivi i mori vas glad za slatkim, razmislite unosite li dovoljne količine tekućine u organizam.

Navedeni simptomi, koje ćete zacijelo pripisati nekom drugom uzroku, u biti su znak dehidriranog organizma koji vas pokušava upozoriti da je krajnje vrijeme da posegnete za tekućinom.
A koliko je piti pitanje je koje je aktualno cijele godine, ne samo ljeti, kada su nam različite čaše i boce stalno pri ruci.

Iako se većina stručnjaka slaže da je optimalno unijeti oko 2 litre tekućine dnevno (bez hrane), taj se iznos ljeti i povećava. Posljednje procjene sugeriraju da bi žene trebale unositi 2.7 litara vode dnevno, a muškarci čak 3.7 litara. No zacijelo ste i sami pronašli svoju dozu, odnosno primijetili upozorenje ako je situacija drugačija.

Za žeđ već znate, ona je najpoznatiji tjelesni alarm kod gubitka tekućine. No kojim vas još signalima tijelo opominje da mu je potrebno više?

12 simptoma dehidracije
Žeđ, najpoznatiji simptom, javlja se kad je “kriza” već počela. No postoje i drugi simptomi koji vas nastoje upozoriti na nju.

To su:
glavobolja i vrtoglavica
umor
promjene raspoloženja
grčevi u mišićima
trnci
bol u leđima i zglobovima
zatvor
nemogućnost koncentracije
suha, ispucala koža i naglašene bore
tamna boja urina
neugodan zadah
želja za slatkim.

Kako gubite tekućinu? Više pročitajte na portalu Alternativa za Vas!

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana