Crna kronika

“PET ZVJEZDICA” Žeravica i Kraljevi oslobođeni!

Ivo Žeravica, Antun Kralj i Antoan Kralj oslobođeni su po svim točkama optužnice u aferi „Pet zvjezdica“.

Odlučilo je to Sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem suca Romca.

Podsjetimo, istraga u ovoj aferi pokrenuta je još 2007. godine, nakon što je hotelijer Goran Štrok, tada vlasnik Hotela Bellevue prijavio pokušaj iznude mita u visini 440 tisuća eura. U ljeto 2008. podignuta je optužnica protiv bivšeg pomoćnika predstojnika Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Iva Žeravice te dubrovačkog poduzetnika Antuna Kralja i njegova sina Antoana.

Prema USKOK-ovoj optužnici iz 2008. godine teretilo ih se zbog počinjenja više kaznenih djela primanja mita, davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Točnije, prema optužnici, Žeravica i Antun Kralj najprije su tražili 120 tisuća eura za dozvolu, a zatim je sam Žeravica tražio 200 tisuća eura. Kada je Štrok odbio platiti tražene iznose zaključeno je kako njegov hotel nema uvjete za dobivanje uporabne dozvole. Žeravica se teretio da je zatim ponovo od Štroka tražio 120 tisuća eura kako bi mu ovaj nakon lokacijske, izdao i dopunu građevinske dozvole.

Žeravica je, navodi se u optužnici, Antunu Kralju obećao da će mu kao državni službenik pomoći u dobivanju potrebnih dozvola za njegovu tvrtku ako mu proda stan u Zagrebu za 30 posto nižu cijenu od tržišne. Žeravica je na nagovor dvojice suoptuženika, spriječio izdavanje građevinske dozvole jednom investitoru dok taj investitor s njima ne potpiše ugovor o izvođenju radova.

Optužnica nije odmah postala pravomoćna jer su bile sporne snimke koje je napravio Goran Štrok tijekom, ali i prije tajnih mjera nadzora. Naime, Štrok je optužene tužio za iznuđivanje mita, a kao dokaz je USKOK-u ponudio snimku razgovora na kojoj se čuje kako iz njega žele izvući novac.

Problem je bio u tome što je Štrok razgovor snimio osobno i to u vrijeme kada još nije bio USKOK-ov pouzdanik. Kako se u optužnici ne smiju pozivati na dokaze koji su pribavljeni bez naloga istražnog suca te je USKOK morao prepraviti optužni akt.
Suđenje je na Županijskom sudu u Splitu počelo krajem siječnja ove godine, jer je u međuvremenu Vrhovni sud odlučivao o legalnosti snimaka koje je napravio USKOK-ov svjedok pouzdanik Štrok kao i o nadležnosti suda koji će provesti samo suđenje. Samo suđenje počelo je 22. siječnja ove godine.

Pročitajte još

VIDEO Požar iznad Stare Čajkovice lokaliziran

Dulist

Policija ispisala skoro 800 kazni, više od pola zbog ‘gasiranja’

Dulist

[VIDEO] Buknuo je požar na Gorici sv. Vlaha

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija