Aktualno

Pero Šiša od burze rada do New Yorka!

Pero Šiša od burze rada do New Yorka!

Pero Šiša, donedavni ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra, postao je zvijezda u svijetu klasične glazbe.

Američka agencija za management i promociju novih skladatelja i umjetnika Dietsch Artists International iskazala je izrazito zanimanje za njegova djela, a već u svibnju Šiša bi trebao otputovati u New York na dodatno utvrđivanje suradnje. Direktor agencije Dietsch Artists International je James Dietsch, inače direktor Nacionalne Operne kompanije SAD-a.

– Događa mi se nešto ogromno u životu. Dietsch Artists International i njihova glazbena komisija me kategorizira i okarakterizira kao 'neotkriveni skladateljski biser' te 'izvrstan skladatelj' iz Hrvatske. U samo par dana izrađena mi je osobna internetska stranica www.perosisa.com, a evo sam sada i službeno postavljen na stranice Dietsch Artists International i njihove ispostave po cijelom svijetu u kategoriji kompozitora – s oduševljenjem je ispričao Pero Šiša, koji se na stranici nalazi u društvu s Rolandom Baumgartnerom, austrijskim skladateljem i dirigentom, posebno cijenjenimg u SAD-u. Tu su i stotine drugih umjetnika, orkestara, dvorana koje je Dietsch Artists International uzeo "pod svoje".

– Potpredsjednik Dan Gabriello iz Kopenhagena zvao me u nedjelju ujutro i dodatno šokirao viješću da je proces moje promocije počeo te da imaju u planu za 2014. godinu moj Requiem izvoditi u New Yorku, a za 2015. mi je naručeno skladanje nove Opere, koja će se izvesti u Washingtonu s više repriza po istočnoj obali Amerike, dok se moja opera Sirena planira prevesti na talijanski. Ipak, najprije će pratiti izvedbu moje simfonije s velikom Ruskom filharmonijom u svibnju u Uljanovsku na Lenjinovom memorijalu. I eto, kako je svijet umrežen, onda se javlja i agencija iz Milana MAP, koja će mi biti službeni izdavač notnog materijala. S tom agencijom i u okviru Operne nacionalne kuće USA, kako sam shvatio, surađivat će i veliki Mo. Lorin Mazel, a surađuju i s Hollywoodom na glazbi za filmove. Još ne mogu doći k sebi! – prepričava Šiša.
 
S Berze rada u – Ameriku!
 
Sve ovo Šiši se događa samo nekoliko mjeseci nakon što je ostao bez posla. Bio je, što je više manje svima poznato, dugogodišnji ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra, no zbog političkih smicalica i kadroviranja, Šišu smjenjuju s te funkcije. No, kako za njega nije bilo nikakvog primjerenog posla unutar DSO-a, svoju radnu knjižicu iz DSO-a nakon smjene 'seli' na Berzu rada. 

– Način mog izgona je bio jeziv. Ne daj Bože nikome, pa ni onima što su mi to organizirali! Dakle, kada mi se dogodilo, kad su me istjerali na ulicu, kada me se ismijavalo sa svih strana od lokalnih političara i dijela famoznog orkestra, kada sam postajao predmet sprdnje i poniženja, kao da sam nitko i ništa, kada se govorilo da sam glazbena neznalica, ubojica glazbenika i ostale prestrašne stvari, događa se strahovit obrat u mojoj karijeri! – prisjeća se Šiša, kako ga je okarakterizirao, najgoreg dijela svog života.

– Nedavno, onako u očaju s mizernom pomoći od Zavoda za zapošljavanje, poslao sam baš utopistički sve svoje note i partiture američkoj agenciji Dietsch Artists International USA. Nakon dužeg nagovaranja pristao sam poslušati preporuku mladog hrvatskog dirigenta Mo. Mirana Vaupotića koji djeluje kao dirigent u Americi te dirigira po cijelom svijetu. Mo. Vaupotić mi je kazao da pokušam, kako nemam što izgubiti. Rekao je kako danas u svijetu nedostaje novih skladatelja koji komponiraju romantično i tonalno, jer se obično komponira atonalno i moderno sa puno disonanci. U svijetu toga fali, pokušaj poslati.  I onda onako izgubljen, stigne pozitivan šok! Pero Šiša šeta, na tri strane svijeta… New York, Russia, Milano – zaključio je oduševljeni Šiša.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist