Natrag
26.5.2018 19:16

facebook

twitter

google

rss

dulist

PELJEŠKI MOST Odluka o graditelju do ljeta 2017.

16.11.2016 @ 10:15 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbacila žalbu u pretkvalifikacijskom postupku za izbor ponuditelja za izgradnju Pelješkog mosta te da će se do ljeta odlučiti tko će ga graditi – izjavio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković za Hrvatski radio.

-Hrvatske ceste raspisale su 21. lipnja natječaj za prikupljanje ponuda građevinskih poduzeća zainteresiranih za gradnju, čiji radovi u prvoj fazi koštaju 1,75 milijardi kuna. No, natječaj je zaustavljen 7. listopada zbog žalbe sudionika. Taj natječaj za Pelješki most ide u dva stupnja – istaknuo je Butković .

-U prvome stupnju, koji sada traje, provjerit će se sve pravne, financijske i tehničke karakteristike ponuditelja, to je tzv. pretkvalifikacija. U tom postupku je postojalo nekoliko žalbi. Ja ih ne mogu komentirati, međutim jučer je došla obavijest Državne komisije da je odbijena žalba i još 15-ak dana traje taj prvi stupanj te više nema mogućnosti žalbe – izjavio je ministar.

Prema njegovim riječima, sredinom siječnja kreće drugi stupanj.

-Ostat će najbolji, najspremniji, i onda će se, po našoj procjeni, do ljeta odlučiti u tom drugom stupnju tko će graditi Pelješki most – izjavio je Butković.

Izgradnja Pelješkog mosta ide u tri faze izgradnja samog mosta, pristupnih cesta i obilaznice Stona, a one su ukupno vrijedne 370 milijuna eura. Kako je kazao Butković, Vlada se odlučila za sufinanciranje od stane Europske komisije i u srpnju je proslijeđena prijava tzv. velikog projekta u Bruxelles.

-Mi smo u jednom osjetljivom razdoblju što se tiče Pelješkoga mosta, stvari idu dosta dobro, ove žalbe su malo zaustavile proces, no to je tako, protiv toga se ne možete boriti. Što se tiče EK, nije dobro da u javnosti puno govorimo o tome, jer to se može smatrati kao nekakav pritisak na EK. Mi zaista želimo da oni to pregledaju, da vide. Kod njih te procedure traju, gledaju svaki detalj, međutim nema ni jednog razloga da nam se odbije to financiranje – ustvrdio je Butković.

Kako je kazao, Hrvatska je zatražila 78 posto sufinanciranja od strane EU-a te je potvrdio da je početak građenja realno očekivati na jesen 2017..

-Vlada RH će vrlo brzo, još ove godine ili početkom iduće donijeti odluku o tome da će sufinancirati, odnosno da će osigurati nacionalnu komponentu, jer EK traži od nas da naš dio osiguramo – najavio je Butković.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana