Politika

PAVO KOSTOPEČ ‘Zagrebački HDZ treba u potpunosti prekinuti suradnju s Milanom Bandićem’

PAVO KOSTOPEČ 'Zagrebački HDZ treba u potpunosti prekinuti suradnju s Milanom Bandićem'

Nakon poraza Kolinde Grabar-Kitarović uzavreli su odnosi između HDZ-a i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, pa sve više HDZ-ovaca zadnjih dana otvoreno govori da treba napraviti odmak od njegove politike. Poznati kirurg i istaknuti član zagrebačkog HDZ-a Pavo Kostopeč zagovara potpuni prekid suradnje s Bandićem, pa i po cijenu novih izbora, te za Jutarnji list naglašava da je zagrebačkom HDZ-u potreban ozbiljan politički zaokret.

– Na predsjedničkim izborima zabilježili smo još jedan veliki neuspjeh. I prije sam naglašavao da moramo prestati s praksom izbjegavanja istine u kojoj poraze kontinuirano proglašavamo pobjedama. Tako je bilo svih zadnjih godina, i na lokalnim izborima, europskim te sada i predsjedničkim. Od osnutka HDZ-a radi se o daleko najlošijem ciklusu izbornih rezultata u Zagrebu. Neizbježne su sveobuhvatna analiza i promjene. Ključnu razliku, rekao bih i nedostižnu, kandidat SDP-a ostvario je upravo u Zagrebu, što iznova potkrepljuje činjenicu da se svi nacionalni izbori gube ili dobivaju u glavnom gradu. Iskorak u Zagrebu preduvjet je svih budućih pobjeda HDZ-a i na nacionalnoj razini – kaže Kostopeč.

Kako treba izgledati taj iskorak?
– Zagrebački HDZ ne treba kozmetički odmak od Milana Bandića, nego potpuni prekid sa svom njegovom političkom praksom i načinom vladanja. Apsolutno podržavam redefiniciju ionako čudne i loše funkcionirajuće koalicije u kojoj je HDZ Zagrepčankama i Zagrepčanima u potpunosti neprepoznatljiv, bez jasne političke platforme i sadržaja. Ne možemo stalno živjeti u atmosferi podrške novih gradonačelnikovih netransparentnih procesa, nedovoljno ili u potpunosti neiskomuniciranih s građanima i neiskordiniranih s nama kao ravnopravnim političkim partnerima.

Najbolji je primjer aktualno donošenje novog prostornog plana. Ili najnovija ekshibicija s drastičnim povećanjem cijene odvoza i zbrinjavanja otpada. I afera u Dječjoj bolnici Srebrnjak. Zagrepčani nam to neće oprostiti. Takva politička praksa mora se mijenjati bez odgode, čak i po cijenu raskida koalicije i novih izbora.

Ipak je tu glavna karika šef HDZ-a Andrej Plenković kojemu Bandić drži većinu?
Predsjednik HDZ-a, kao i glavni tajnik i mnogi drugi istaknuti članovi iz vrha stranke dolaze iz Zagreba, dobro im je poznata situacija i uvjeren sam da će znati uvažiti interese zagrebačkih članova i poduprijeti ono što je u našem najboljem dugoročnom interesu. Nisam sudionik nacionalne političke scene, ali ne bojim se raskida koalicije sa strankom MB 365 na državnoj razini. Štoviše, mislim da bi to dugoročno bilo dobro za HDZ. Kao što je Bandićeva podrška nanijela štetu kampanji Grabar-Kitarović, postoji mogućnost da ozbiljno odmogne HDZ-u na nacionalnoj razini.

Hrvatska trenutačno predsjeda EU-om, tu su još neki važni projekti, što bi u ovom trenutku prekid koalicije značio za Vladu?
To ni na kakav način ne bi ugrozilo Vladu. Plenkovićeva Vlada je stabilna i uspješna. Zastupnici Kluba 365 nisu izabrani na stranačkoj listi stranke Milana Bandića, nego su se poslije pridružili klubu. Oni nemaju ultimativnih obveza prema Bandiću i njegovoj politici. Uvjeren sam da bi, i ako Bandić pokuša uskratiti podršku našoj Vladi, većina zastupnika iz Kluba 365 i dalje podržavala Vladu i naše uspješne projekte.

Hoćete li se upustiti u utrku za mjesto šefa HDZ-a Zagreb?
Kada bi isti ljudi koji su godinama dobro surađivali s Bandićem u Zagrebu sada pokušali provoditi politiku odmaka od njega, imali bi veliki problem s osobnom političkom vjerodostojnošću. Naši članovi žele ozbiljan politički zaokret kako bi se zagrebački HDZ vratio na staze uspjeha. Raskid svih političkih veza s mutnim poslovima gradonačelnika, nulta tolerancija svih vrsta korupcije, potpuna transparentnost u upravljanju metropolom te povratak etike u zagrebačku politiku uvjeti su bez kojih ne možemo vratiti ni vlastito samopoštovanje, ni ugled među Zagrepčankama i Zagrepčanima.

Pročitajte još

Branko Bačić: Zoran Milanović već četiri godine krši ustav

Dulist

O MILANOVIĆEVOJ KANDIDATURI Peđa Grbin Ustavnom sudu: Nemojte nas zavlačiti

Dulist

STRUČNJAK ZA USTAVNO PRAVO Milanović teško krši Ustav! Ovo je primjerenije Kim Il-sungu, nego demokraciji

Dulist