Zanimljivosti

PARLAONICA NA KAMPUSU Srednjoškolci debatirali o ovisnosti o internetu

Povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti udruga Sigurnost u prometu organizirala je tradicionalnu debatu srednjih škola na temu različitih oblika ovisnosti.

Ove godine aktualna je tema debate bila ‘Internet je ovisnost?!’ te su u njoj sudjelovati učenici srednjih škola i to Turističko ugostiteljske škole (afirmacijska skupina) te Privatne Gimnazije Dubrovnik (negacijska skupina). Dva tima srednjoškolaca srčano su raspravljali o temi ovisnosti o internetu. S afirmacijske strane srednjoškolci su istaknuli probleme koji uključuju promjene u ponašanju djece, utjecaj interneta i društvenih mreža na psihu, pojavu u kojoj dolazi do zanemarivanja obitelji zbog interneta te socijalni aspekt korištenja interneta. Također su se dotaknuli i problema otpuštanja dopamina i razina dopamina u mozgu te korelacije s korištenjem interneta. Spomenut je i primjer opasne igre ‘Blue Whale’ koja je poharala društvene mreže i bila iznimno opasna za mlade.

Negacijska skupina svoje je argumente temeljila na bitnoj razlici između sadržaja i sredstava te medija i sredstava. Istaknuli su pozitivne aspekte tehnologije kao i neizbježnost interneta u modernom svijetu. Naglasili su ako je tehnologija rješenje, a ne problem. Problem je, tvrde srednjoškolci u sadržaju. Točnije, ističu kako bi ovisnik o nečemu poput kocke kockao bez obzira posjeduje li pristup internetu ili ne. Naglasili su u svojoj argumentaciji pozitivne aspekte učenja i informacija koje internet omogućuje te zaključili kako, bez obzira na sve to, vrijedi ona da je najbolja umjerenost u svemu.

Debata je održana u amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku. Suci debate bili su Vedrana Elez, ravnateljica OŠ Ivan Gundulić,  Suzi Sokol, novinarka i tv voditeljica, Željko Raguž, gradski vijećnik te Đorđe Obradović, sveučilišni profesor.

Suci su ih pomno propitivali, a sam prof. Obradović zaključio je kako je, iako naizgled jednostavna debata zapravo vrlo kompleksna, jer ni jedna ni druga strana nemaju ‘crno-bijele’ granice te je argumentacija ovakvog slučaja zaista teška.

Kako je izgledala debata, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

CRTICE FRA STIPE NOSIĆA Simbol spirale u klaustru samostana Male braće

Dulist

[VIDEO] Vatromet je osvijetlio nebo nad Gradom

Dulist

[FOTO] Kad se priroda zaigra bojama

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija