Zanimljivosti

PARLAONICA NA KAMPUSU Srednjoškolci debatirali o ovisnosti o internetu

Povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti udruga Sigurnost u prometu organizirala je tradicionalnu debatu srednjih škola na temu različitih oblika ovisnosti.

Ove godine aktualna je tema debate bila ‘Internet je ovisnost?!’ te su u njoj sudjelovati učenici srednjih škola i to Turističko ugostiteljske škole (afirmacijska skupina) te Privatne Gimnazije Dubrovnik (negacijska skupina). Dva tima srednjoškolaca srčano su raspravljali o temi ovisnosti o internetu. S afirmacijske strane srednjoškolci su istaknuli probleme koji uključuju promjene u ponašanju djece, utjecaj interneta i društvenih mreža na psihu, pojavu u kojoj dolazi do zanemarivanja obitelji zbog interneta te socijalni aspekt korištenja interneta. Također su se dotaknuli i problema otpuštanja dopamina i razina dopamina u mozgu te korelacije s korištenjem interneta. Spomenut je i primjer opasne igre ‘Blue Whale’ koja je poharala društvene mreže i bila iznimno opasna za mlade.

Negacijska skupina svoje je argumente temeljila na bitnoj razlici između sadržaja i sredstava te medija i sredstava. Istaknuli su pozitivne aspekte tehnologije kao i neizbježnost interneta u modernom svijetu. Naglasili su ako je tehnologija rješenje, a ne problem. Problem je, tvrde srednjoškolci u sadržaju. Točnije, ističu kako bi ovisnik o nečemu poput kocke kockao bez obzira posjeduje li pristup internetu ili ne. Naglasili su u svojoj argumentaciji pozitivne aspekte učenja i informacija koje internet omogućuje te zaključili kako, bez obzira na sve to, vrijedi ona da je najbolja umjerenost u svemu.

Debata je održana u amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku. Suci debate bili su Vedrana Elez, ravnateljica OŠ Ivan Gundulić,  Suzi Sokol, novinarka i tv voditeljica, Željko Raguž, gradski vijećnik te Đorđe Obradović, sveučilišni profesor.

Suci su ih pomno propitivali, a sam prof. Obradović zaključio je kako je, iako naizgled jednostavna debata zapravo vrlo kompleksna, jer ni jedna ni druga strana nemaju ‘crno-bijele’ granice te je argumentacija ovakvog slučaja zaista teška.

Kako je izgledala debata, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

ČAROBNO ‘Čekao sam dugo ovaj trenutak’ – dronom ‘uhvatio’ dupina u Mlinima

Dulist

CRTICE FRA STIPE NOSIĆA Voda u klaustru Male braće

Dulist

NAJPOPULARNIJA DRUŠTVENA ZABAVA Uz dobre igre, izlazak vanka se lako zaboravi

Mia Njavro Banić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija