Aktualno

Papa Franjo svečano ustoličen

Papa Franjo svečano ustoličen

Papa Franjo jutros je svečano ustoličen kao novi poglavar katoličke crkve, na svečanoj inauguracijskoj misi na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

Inauguraciji je nazočilo više stotina tisuća vjernika, kao i velik broj europskih i svjetskih čelnika, predsjednika država i vlada te ministara. Među brojnim dužnosnicima, bili su i hrvatski predsjednik Ivo Josipović sa suprugom te ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Papa je vjernike koji su ispunili vatikanski trg pozvao da ne dolaze, nego da novac namjenjen na putovanja radije poklone siromašnima, no unatoč tome vjernici diljem svijeta uživo su svjedočili trenutku službenog preuzimanja pontifikata. U Vatikanu vladaju velike mjere osiguranja.

– Draga braćo i sestre, zahvaljujem Gospodinu da mogu slaviti ovu svetu misu na početku svoje papinske službe. Srdačno pozdravljam braću kardinale, biskupe, svećenike, đakone, redovnike i redovnice, a zahvaljujem na prisutnosti svim vjerskim vođama iz drugih vjerskih zajednica, kao i šefovima država, vlada i službenim delegacijama zemalja diljem svijeta – rekao je na početku propovijedi papa Franjo.

– Na blagdan sv. Josipa, na Ratzingerov imendan nastavljam njegovim stopama – rekao je Papa u propovijedi i podsjetio na misiju Franje Asiškog te dodao da svi trebamo voditi računa jedni o drugima. Supružnici trebaju čuvati jedno drugo, svoju djecu, a ona kad odrastu postaju čuvari svojih roditelja.

– Bog ne treba niti ne želi neku kuću koju će mu čovjek podići, već traži vjernost čovjekovu. Čuvajmo Krista u svom životu – čuvajmo sve ono što je stvoreno, ljepotu toga stvorenja, to je naš ljudski poziv, a ne samo poziv vjernika. Čuvajmo ljude, brinimo za svaku osobu, s ljubavlju brinimo o svima, a posebno prema djeci i onima koji su najranjiviji. Sve je povjereno čovjeku na čuvanje i to je jedna odgovornost koja je povjerena svima. Kada čovjek ne vodi brigu o svojoj braći, onda čovjek doživljava razaranje. Budimo čuvari stvorenoga, jedni drugih, nemojmo dozvoliti da naš svijet obilježe znakovi razaranja i smrti. Mržnja, zavist i oholost prljaju život. Ne trebamo se bojati dobrote. Da bi čovjek mogao brinuti o nečemu, traži se dobrota – poručio je Papa vjernicima.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist