Crna kronika

‘PALO’ 340 KILOGRAMA ‘TRAVE’ Nervozni vozač rekao da prenosi sportsku opremu brazilske momčadi

Policijski službenici u zajedničkoj suradnji s carinskim službenicima ovog su četvrtka poslijepodne zaplijenili 341,8 kilograma marihuane na Graničnom prijelazu Karasovići.

Riječ o najvrijednijoj zapljeni droge, čak 41 paket, ove godine na području Policijske uprave dubrovačko – neretvanske i šire, ali i o drugoj najvećoj zapljeni PU DNŽ. Vrijednost zaplijenjene droge je oko 5 milijuna kuna, dok u maloprodaji na crnom tržištu doseže cijenu od 15 milijuna kuna, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su govorili načelnik PU Ivan Pavličević, voditelj Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica, načelnik Policijske postaje Gruda Matko Klarić te predstojnik Graničnog carinskog ureda Karasovići Jure Ursić.

Naime, kako je pojasnio voditelj službe kriminalističke policije Zoran Tikvica, na prijelazu GP Karasovići zaustavljen je putnički autobus dubrovačkih registracijskih oznaka registriran na turističku agenciju iz Dubrovnika. Njime je upravljao 40-godišnjak, također iz Dubrovnika, koji je svojim nervoznim ponašanjem stvorio osjećaj sumnje kod službenika carinskih službenika. U autobusu je imao 17 identičnih crnih torbi, a sve su bile zatvorene.

-Na upit službenika o sadržaju torbi, rekao je da je riječ o sportskoj opremi momčadi iz Brazila koju je dan prije prevozio. Nakon što mu je izdata zapovjed da otvori jednu od torbi, policijski su službenici uočili pakete koji su upućivali na to da je u njima marihuana. Putem Općinsko gdržavnog odvjetništa nakon toga je  kod sudca istrae zatražen nalog za pretragu. Nakon pretrage, u autobusu su u tajnim pretincima pronađene još četiri torbe istog sadržaja. Vozač je tijekom jučerašnjeg dana ispitan kao osumnjičenik te će danas biti predan pritvorskom nadzorniku. Također, sinoć smo oko 21.30  uhitili još jednu osobus područja Dubrovnika koja se dovodi u vezu s ovim kaznenim djelom te će isti bi danas procesuiran – istaknuo je Tikvica.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević naglasio je kako je ova zaplijena kontinuitet rada ove Policijske uprave na sprječavanju svih oblika nedopuštenog ponašanja i kažnjivih radnji pa tako i sprječavanja prometa zabranjenih supstanci, tj. opojnih droga.

-U zadnjih 15 godina ova Policijska uprava imala je čak 84 velike zaplijene opojnih droga, od toga je 10 zaplijena preko 50 kilograma marihuane. Najveća zaplijena ikad bila je ona od 705 kilograma marihuane 2005. godine, također na Karasovićima. U zadnjih nekoliko godina zaplijenili smo preko 2,5 tona marihuane, 14,5 kilograma kokaina, preko 40 tisuća raznih tableta i 70 kilograma heroina. U svemu ovome presudan je uvijek ljudski faktor, policijska upornost, motiviranost i profesionalnost što se pokazalo i u ovom slučaju gdje smo skupa sa službenicima Carinarnice došli do ovog rezultata. Još jedan jako bitan ‘kotačić’ su službenici DORH-a koje će nastaviti daljnje izvide i postupak kada im prezentiramo sve informacije koje smo prikupili – rekao je načelnik Pavličević.

Načelnik Policijske postaje Gruda Matko Klarić istaknuo je kako su Karasovići jedan od najvećih graničnih prijelaza u Hrvatskoj te je tako i njihov obim posla vrlo velik.

-Do sada smo imali 1,6 milijuna putnika, reko pola milijuna vozila. Od početka godine imali smo skoro 24 tisuće autobusa preko Karasovića – rekao je Klarić.

Predstojnik Graničnog carinskog ureda Karasovići Jure Ursić naglasio je kako se radi o zajedničkom uspjehu policijskih i carinskih službenika koji rade u otežanim uvjetima.

-U okviru Graničnog carinskog ureda Karasovići je i Granični prijelaz Vitaljina i Gornji Brgat gdje su u tijeku radovi na rekonstrukciji. Nadamo se da ćemo imati još više aktivnosti kada poboljšamo uvjete i na drugim prijelazima, a ovo nam je podstrek za daljnji radi i uspjehe. Svakondnevno koordiniranje je neminovno da bi se postigli ovakvi rezultati – zaključio je Ursić.

Pročitajte još

Osumnjičenici za ubojstvo u Rogotinu privedeni pred suca istrage

Dulist

OSUMNJIČEN DVOJAC Zadali 29-godišnjaku veći broj udaraca tupim i oštrim predmetom

Dulist

POLICIJA NASTAVLJA ISTRAGU Stravičnom ubojstvu u Rogotinu kumovala droga i alkohol

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija