Natrag
24.4.2019 20:05

facebook

twitter

google

rss

dulist

PANIKA ZBOG PROVJERE DJEČJIH VRTIĆA Koliko djece nije cijepljeno?

25.3.2017 @ 8:58 Andrea Falkoni Račić Grad

Podijelite:

Dječji vrtići Dubrovnik zadnjih tjedana odlučili su krenuti u provjeru procijepljenosti sve djece upisane u ovu pedagošku ustanovu Grada Dubrovnika.

Roditelje je tako u pojedinim vrtićima (a isto će se do kraja ožujka provesti u svima) dočekivala obavijest kako Dječji vrtići Dubrovnik, prema programu zdravstvene zaštite, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima, imaju obvezu provjere procijepljenosti. Obveza roditelja je dostaviti knjižicu imunizacije kako bi zdravstvene voditeljice provjerile cijepni status djeteta.

Ovakav potez Dječjih vrtića izazvao je bojazan i strah kod dijela roditelja do kojih je doprla priča kako će se necijepljena djeca ispisivati iz vrtića. Tragom takvih informacija koje su se proširile i društvenim mrežama upitali smo ravnateljicu Dječjih vrtića Dubrovnik o čemu se radi, zbog čega se provjerava procijepljenost i hoće li se necijepljena djeca ispisivati iz vrtića.

Svakako treba podsjetiti kako je Boja Milan Mustać zadnje dvije godine odlučno krenula ‘u borbu’ s necijepljenom djecom koja se sukladno Pravilniku ne mogu upisati u dječje vrtiće. Prošle godine je roditeljima ostavljena mogućnost da svoju djecu cijepe do 1. listopada ili nema upisa.

Poticaj na razmišljanje
-Ne treba biti bojazni zbog provjere procijepljenosti. Nama je cilj prvenstveno provjeriti stanje procijepljenosti jer možda je ono daleko bolje nego što mislimo. Želimo dakle u prvom redu imati uvid, a u drugom redu želimo potaknuti roditelje da razmisle i cijepe svoju djecu – ističe ravnateljica Boja Milan Mustać.

-Poštujemo propis, a on kaže da djeca koja nisu cijepljena ne mogu ići u vrtić – nastavila je dalje, a na naš upit znači li to da postoji mogućnost da će se necijepljena djeca ispisivati iz vrtića odgovara: ‘Ne’.

Naglasila je kako su se Dječji vrtići Dubrovnik odlučili na provođenje evidencije budući da se procijepljenost djece koja su se lani upisala u Vrtiće zna, a njih je 500-tinjak. No, za ostalih 1300 djece cijepni status je nepoznat.

‘Stanje je puno bolje nego se misli’
-Mislim da je, po ovome što smo već provjerili, stanje puno bolje nego što mislimo i nego što se stvara fama o tom cijepljenju. Do kraja ožujka ćemo sve provjeriti i tada ćemo imati cijelu sliku stanja, ali po ovome što smo do sada provjerili, a kako su me izvijestile zdravstvene voditeljice, stanje je više nego dobro – rekla je Boja Milan Mustać, dodavši kako se ova provjera radi sukladno prošlogodišnjem pravilniku u kojem piše kako djeca koja nisu cijepljena ne mogu ići u vrtić.

Najniža procijepljenost
Inače, Dubrovnik se zadnje vrijeme zajedno sa Splitom spominje kao grad s najnižom procijepljenosti u Hrvatskoj. Tako podaci iz 2015. godine, koji su ovih dana izašli u javnost, govore kako je procijepljenost u Dubrovačko-neretvanskoj županiji oko 89 posto dok je hrvatski prosjek 94 posto. Slično je prije dvije godine za DuList iznio i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić istaknuvši kako je posljednjih godina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji postotak procijepljenih osoba među najnižima u Hrvatskoj.

Ciljna procijepljenost, rekao je, iznosi najmanje 95 posto za pojedino cjepivo. No, na razini županije u 2014. godini među pedijatrijskom djecom procijepljenost je bila 86 posto (najlošije na području Ploča sa 60 posto, te Župa, Konavle i Dubrovnik (77 posto, 78 posto, 82 posto), a najbolje na području Metkovića 96 posto).

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana