Aktualno

Padaju ustavne promjene

Sabor

– Situacija nije zrela da se izglasaju ustavne promjene – smatraju HDSSB-ovci koji misle da su one nužne, ali ne na ovaj način te će zbog toga Glavnom odboru stranke predložiti da se rasprava o ustavnim promjenama odgodi za 15. siječnja iduće godine i to predložiti Saboru.

HDSSB u petak neće glasati za ustavne promjene. Jasno je to poručio predsjednik Vladimir Šišljagić i predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a u Hrvatskom saboru Josip Salapić, piše Vecernji.hr

– Situacija nije zrela da se izglasaju ustavne promjene – smatraju HDSSB-ovci koji misle da su one nužne, ali ne na ovaj način te će zbog toga Glavnom odboru stranke predložiti da se rasprava o ustavnim promjenama odgodi za 15. siječnja iduće godine i to predložiti Saboru.
"Nema bjanko ruku zastupnika HDSSB-a"

– Govorili smo da nema bjanko ruku zastupnika HDSSB-a u Saboru te kako naši glasovi ovise isključivo o sadržaju ustavnih promjena. Nema nikakve trgovine, šaputanja, zaplotnjačkih dogovora ili unaprijed danih jamstava Milanoviću, Leki… Nikakav pritisak, bio od USKOK-a, POSKOK-a, raznoraznih Bajića, Cvitana i ostalih ne mogu utjecati na bilo kakva kompromisna rješenja na koja bismo pristali, a da ona ne štete nacionalnim interesima – objasnio je Šišljagić.

HDSSB-ovci žele dati doprinos promjenama koje će otvoriti put, kako kažu, boljitku države i građana, a protiv stvaranja preduvjeta koji jamče samo veća prava vladajućoj oligarhiji. – Jasno je da Kukuriku koalicija u ovome ima skrivene motive, a mi u tome ne želimo sudjelovati. Tek kada se uvjerimo da su promjene za dobrobit građana, podići ćemo ruku – poručio je prvi HDSSB-ovac.
"Referendum izaziva najveće dvojbe"

Smatraju da se do 15. siječnja može provesti kvalitetna rasprava i razjasniti dvojba od takozvanog lex Perković, preko pitanja referenduma i manjinskih prava te do novog teritorijalnog ustroja Hrvatske. Njihov je cilj, rekli su, regionalizacija jer se radikalno mora smanjiti broj županija što najmanje odgovara HDZ-ovim županima, kojih je najviše.

– Zalažemo se da se ustavno precizira nemogućnost zastare za teška kaznena djela. Podržavamo i donošenje lustracijskog zakona. Referendum izaziva najveće dvojbe jer se uporno traži poveznica između inicijative za referendum o ćirilici u Vukovaru i promjena ustavnih odredbi o referendumu. Prijedlozi promjena nisu dovoljno jasni osobito glede postotka izlaznosti i prihvaćenosti, stoga bi današnji prijedlog bio sumrak demokracije i zacementirao bi položaj vladajuće oligarhije – objasnili su u HDSSB-u.

U stranci su svjesni da će sada uslijediti novi napadi te da im, kako su rekli, Josipović neće oprostiti što su možda razotkrili njegov tajni dogovor s Milanovićem.
– Karamarkovi jurišnici nas već napadaju i traže alibi za svoj očaj i dezorijentiranost. Očekujemo dirigirane napade SDP-ovih satelita jer smo onemogućili njihove planove – poručio je Šišljagić te dodao da im nije jasno zašto nisu pozvani na saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav jer bi već tada upozorili na nelogičnosti prijedloga.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist