Aktualno

Ovo MORATE znati u 2014.

Prvi radni dan nove 2014. najbolji je za upoznavanje sa zakonima koji su jučer stupili na snagu.

Glas Istre donosi deset najvažnijih zakonskih novosti

1. Kazne za prekršaje bit će upola jeftinije ako ih platite odmah ili tri dana nakon primanja obavijesti o prekršaju. Dok ne plati kaznu, prekršitelj neće moći registrirati automobil, odnosno dobiti dozvolu. Prošle godine pravilo o popustu na prekršaj vrijedilo je samo za plaćanje kazne na licu mjesta.

2. PDV na turizam i ugostiteljstvo, dječju hranu, šećer, ulja, masti, isporuku vode, koncertne ulaznice te periodične časopise i časopise za kulturu i umjetnost raste na 13 posto umjesto prošlogodišnjih 10 posto.

3. Svi poslodavci moraju uvesti jedinstveni obrazac poreza, prireza i doprinosa – obrazac JOPPD, kojim će se zamijeniti šest dosadašnjih obrazaca, a iskazivat će podatke o svim primicima, porezima i doprinosima, uključujući i isplate dnevnica i putnih troškova, svih naknada, nagrada i otpremnina.

4. Zaduženi u švicarskim francima imat će 10 do 24 posto manje rate kredita, ako im je tečaj franka porastao za više od 20 posto.

5. Za gradnju više ne treba lokacijska, nego samo građevinska dozvola koja će se izdavati s puno manje dokumentacije.

6. Investitori novih obiteljskih kuća će fasadu i okućnicu morati urediti najkasnije pet godina od završetka gradnje, a u slučaju složenijih građevina, u roku deset godina. Ako ne urede, plaćat će kaznu od 3.000 kuna mjesečno.

7. Za oglašavanje prodaje nekretnina bez energetskog certifikata plaćat će se kazna do 30.000 kuna.

8. Država više ne uplaćuje poticaje na stambenu štednju.

9. Besplatna pravna pomoć će se lakše dobivati.

10. Inspektori će u roku osam dana od izlaska na teren moći naložiti uklanjanje bespravnog objekta.

Pročitajte još

Tko je prošetao Stradunom za žene u nerazvijenim zemljama?

Dulist

UZVIŠENJE SVETOG KRIŽA Procesija sa svijećama i blagoslov barki u Gružu

Dulist

Studentski dom otvara vrata na proljeće. Cijena smještaja – 810 kuna

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija