Natrag
23.4.2019 08:08

facebook

twitter

google

rss

dulist

Ovako je zaista izgledao Držić!

30.7.2015 @ 16:07 Mia Njavro Aktualno / Kultura
2;2

Podijelite:

Dom Marina Držića mjesto je iz kojeg se sve češće i češće mogu čuti dobre vijesti. No, jedna informacija koju ekskluzivno doznaje DuList jednostavno ostavlja bez daha!

Tragom dosadašnjeg sjajnog rada ove ustanove, koja je i na protekloj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika iznova pohvaljena, rodila se inicijativa donošenja vrijedne skulpture Marina Držića u njegov dom. Točnije, dvije skulpture, rad velikog hrvatskog kipara Ivana Rendića, konačno su se ‘vratile doma’. Riječ je o portretu Marina Držića s kraja 19. stoljeća, originalnom gipsanom modelu, te brončanom odljevu iste skulpure s kraja 20. stoljeća. Da je riječ o djelu iznimne vrijednosti, potvrdit će i brojni povjesničari umjetnosti, a modeli vjerno prikazuju lik našeg najvećeg autora, znanog i puno šire od Dubrovnika. Otkup ova dva djela ukupno je iznosio 90 tisuća kuna, od kojih je iz Proračuna Grada Dubrovnika, a temeljem Prijavnice za predlaganje javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika za 2015. godinu od 25. kolovoza 2014. ustupljeno 60 tisuća kuna, dok je preostalih 30 tisuća priskrbljeno iz vlastitih prihoda Doma Marina Držića, o čemu nam je više kazao v.d. ravnatelja Doma Marina Držića, Nikša Matić.

Kako je počela ova vrijedna inicijativa, te kako je tekao put dvije vrijedne skulpture, više pročitajte u novo, tiskanom izdanju DuLista koji je od srijede u prodaji!

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana