Kultura

OTVORENA UZ KOLENDU Izložba božićnog nakita ukrasila ‘Rupe’

OTVORENA UZ KOLENDU Izložba božićnog nakita ukrasila 'Rupe'

Božićni nakit koji dolazi iz zagrebačkog Etnografskog muzeja od četvrtka krasi prostore žitnice Rupe. Naziv izložbe ‘Perje, jabuke i zrno soli – božićni nakit iz fundusa zagrebačkog Etnografskog muzeja’ označava tradicionalne materijale koji su se koristili pri izradi božićnog nakita, kaže autorica Danijela Križanec – Beganović.

– Tijekom pripreme izložbe pokazalo se kako muzej ima veliku i vrijednu zbirku božićnog nakita građanske provenijencije, kao i nakita od raznih materijala koji se izrađivao kod kuće – rekla je.

Križanec – Beganović je spomenula i katalog u kojem se obrađuju razne teme, kao što je primjerice pojava zelenila, odnosno kada se ono počelo više pojavljivati u kompleksu božićnih i novogodišnjih običaja, što ono znači, ali i općenito materijali korišteni pri izložbi.

– Koautorica kataloga je bila kolegica Arijana Koprčina iz Muzeja za umjetnost i obrt koja je obradila temu građanskog nakita, što je vrlo važno za hrvatsku etnologiju jer se o toj temi dosad nije puno pisalo, iako nam se čini da je to jako poznato i često zastupljeno, nažalost vrlo malo je zapravo napisano – istaknula je.

Izložba božićnog ukrasa prvotno je bila predstavljena u samom Etnografskom muzeju 2017. godine, a njeno gostovanje u Rupama dio je dugogodišnje suradnje muzeja i Dubrovačkih muzeja, rekla je koordinatorica dubrovačke izložbe Barbara Margaretić. Sedma je to izložba u sklopu suradnje, a prikladno je otvorena u godini kada Etnografski muzej slavi 100. obljetnicu.

– Kroz rad na izložbi 2017. godine u Etnografskom muzeju došli smo do skupina predmeta koje želimo predstaviti i tako smo birali današnje izloške. Sami izlošci su s područja Hrvatske, a jako puno materijala je s područja sjeverozapadne Hrvatske naprosto zato što je ta tradicija izrade božićnog nakita kod kuće za vlastite potrebe tamo bila izrazito prisutna i to dosta rano. Samo kićenje božićnog drvca kakvo danas poznajemo kasnije dolazi u zaleđe Dalmacije i u samu Dalmaciju. Ovdje su bile prisutne drugačije prakse i naravno u gradskim sredinama se to događalo, ali velika većina ruralnog stanovništva nije to poznavalo kao svoju božićnu praksu. Zato je i malo pisanih izvora koje sam mogla koristiti u svom radu, a očekujemo da će lokalni etnolozi napraviti malo veće istraživanje pa ćemo moći prikazati i taj dio – navodi Križanec – Beganović.

Naravno, božićna izložba u Dubrovniku nije mogla proći bez kolende kojom su mališani s radionice ‘Kolende i božićne pjesme’ koju organizira Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku otvorili izložbu.

Izložba ostaje otvorena do 6. siječnja 2020. godine.

Pročitajte još

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist