Natrag
19.4.2019 02:34

facebook

twitter

google

rss

dulist

Otvorena izložba ‘Oluja pobjede i slobode’ u tvrđavi Imperijal na Srđu

5.8.2015 @ 22:01 Dulist Kultura
16;16

Podijelite:

Izložba „Oluja pobjede i slobode“, autora Varine Jurice Turk i Miša Đuraša, otvorena je u tvrđavi Imperijal na Srđu ovu srijedu, povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Izložba predstavlja nastavak višegodišnje plodne suradnje Muzeja suvremene povijesti Dubrovačkih muzeja i novinske kuće „Slobodna Dalmacija“ iz Splita, koja je i medijski pokrovitelj izložbe. Na izložbi su se našli i vrijedni foto uradci našeg fotografa Zvonimira Pandže.

Izložbu čine dvije kronološko tematske cjeline, koje sadrže više od 200 predmeta iz muzejskih zbirki i dokumentacije. Prva je u potpunosti posvećena „Oluji“, najvećoj oslobodilačkoj operaciji Hrvatske vojske – simbolu konačne pobjede nad agresorom i slobode stečene u Domovinskom ratu. Pored prikaza tijeka operacije „Oluja“ ova cjelina sadrži i kronološki pregled najvažnijih političkih događaja i vojnih operacija Hrvatske vojske i policije u završnoj fazi Domovinskog rata. Druga tematska cjelina posvećena je događanjima na dubrovačkom području za vrijeme trajanja „Oluje“ i neposredno nakon njenog pobjedonosnog okončanja. I ovaj put, u središtu interesa ostala je fotografija kao medij i muzejski predmet.

Stoga, o Oluji progovaraju i svjedoče isključivo novo prikupljene novinske fotografije istaknutih hrvatskih ratnih fotoreportera Matka Biljka i Božidara Vukičevića, a o istodobnim događanjima na dubrovačkom području snimci Mila Kovača i našega Zvone.

Foto arhiv Slobodne Dalmacije predstavlja nezaobilazno vrelo podataka za sve istraživače koji se sustavno i stručno bave hrvatskom novijom poviješću i proučavanjem Domovinskog rata. Njegovo bogatstvo proizlazi iz činjenice da je Slobodna Dalmacija u vrijeme agresije na Republiku Hrvatsku bila jedan od najutjecajnijih i najtiražnijih nacionalnih dnevnika s dugom tradicijom izlaženja.

Obilje građe u arhivu koja se odnosi na dubrovačko područje tijekom srpsko crnogorske agresije i Domovinskog rata nastalo je zahvaljujući činjenici da je u Dubrovniku djelovalo najstarije i najveće dopisništvo Slobode Dalmacije. Usto je, u vrijeme potpune neprijateljske blokade Grada u Domovinskom ratu, upravo Slobodna Dalmacija bila jedini nacionalni dnevnik koji se, gotovo redovito brzim gliserima Odreda naoružanih brodova Dubrovnik, uspijevao probiti do svojih čitatelja.

Tijekom održavanja programa otvorenja, uz autore izložbe, glavnog urednika Slobodne Dalmacije Iva Bonkovića i izvršnu direktoricu Anu Kušetu, te fotografe Matka Biljka i Zvonimira Pandžu, nastupila je i Paola Dražić Zekić, koja je posjetitelje vratila u vrijeme ratnih razaranja svojom pjesmom “Šetnja Stradunom”, skladanom u Domovinskom ratu.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana