Kultura

Otvorena izložba Gabra Rajčevića

Otvorena izložba Gabra Rajčevića

Izložba dubrovačkog slikara Gabra Rajčevića otvorena je ove subote u Galeriji Dulčić Masle Pulitika.

Izložba je otvorena povodom stote obljetnice slikareva rođenja, a na njoj je izloženo 60 – ak radova, slika i crteža redom iz fundusa Umjetničke Galerije Dubrovnik. Među radovima koje likovna publika može vidjeti po prvi puta je i Portret Meha iz 1936. koji je otkupljen sredstvima Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture. 

– Sveukupno imamo 100-injak crteža Gabra Rajčevića. Nažalost, znate svi da je umro vrlo mlad, u 31 godini života od tuberkuloze, a na njegov rad posebno je utjecao Kosta Strajnić – istaknula je uvodno kustosica Rozana Vojvoda.

Antun Maračić, autor predgovora u katalogu izložbe okupljene je upoznao sa životom i djelom Gabra Rajčevića. 

Gabro Rajčević rođen je 1912. u Dobroti, a zbog službenog premještaja oca, koji je inače bio poštanski službenik, 1925. godine s obitelji se nastanio u Dubrovniku. Tu je vrlo brzo prepoznat kao talentirani mladi umjetnik, i tri godine nakon dolazi u kontakt s Kostom Strajnićem, povjesničarom umjetnosti, kritičarem i konzervatorom koji je oko sebe okupljao mlade talentirane ljude.

– Tu upoznaje i Ivana Ettorea i Božidara Rašicu s kojim se u neformalnom slikarskom tercetu, njihov prijatelj, novinar i pjesnik Gino Storelli naziva "tri pitura" – intenzivno druži i radi. . Unatoč maloljetnosti, posredstvom Ivana Meštrovića, upisuje se na Umjetničku akademiju u Zagrebu. Studira u klasi profesora Vladimira Becića, koji kao i ostali profesori visoko ocjenjuju njegov rad. No, nesklon disciplini, nakon tri godine napušta školovanje i vraća se u Grad – istaknuo je Maračić. 

Nakon povratka u Dubrovnik, Gabro Rajčević posvetio se slikarstvu, i u svojem kratkom životu ostvaruje znatan opus crteža, akvarela, pastela i ulja na platnu. Motive pronalazi u svojoj okolini – na ulici, u pejzažu, u kavani, bilježi dijelove Grada i njegove vedute, portretira, slika djecu, radnike, majku, oca, aktove….

– U hrvatskom slikarstvu, ne poznajem autora u čijim se aktovima prepoznaje tolika tuga – zaključio je svoje izlaganje Antun Maračić. 

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist