Natrag
23.2.2019 06:06

facebook

twitter

google

rss

dulist

Otvaranje VE Ponikve bez predstavnika Vlade

17.5.2013 @ 18:43 Nikša Miletić Aktualno
4;4

Podijelite:

Prva vjetroelektrana u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ona na Pelješcu odnosno u mjestu Ponikve puštena je danas u pogon. 

Svečanosti puštanja u pogon nazočili su župan DN Nikola Dobroslavić, predstavnici investitora – njemačke grupacije wpd iz Bremena, ali na današnjoj svečanosti nije bilo predstavnika Grada Dubrovnika, kao ni Vlade RH, koji toliko zdušno zazivaju investicije u Lijepoj našoj.

To nije prošlo neprimijećeno pa je tako neposredno prije otvaranja svoje negodovanje izostankom predstavnika prvenstveno Vlade izrazio direktor VE Ponikve Andreas Chollet.

-Draga Vlado, spremni smo uložiti u naselje Katuni, ali čekamo vašu potvrdu konačno da ćemo se moći spojiti na električnu mrežu i da ćemo moći injektirati našu proizvedenu energiju u postojeću mrežu. Nadam se kako ćemo se ipak uskoro vidjeti na otvaranju VE Katuni, kad već ovdje nismo – rekao je Chollet.

Inače razvoj projekta na Ponikovskim brdima započet je 2001., gradnja je otpočela u lipnju 2011, dovršena je u listopadu prošle, a u redovnom pogonu je od 11. ožujka ove godine.

Vjetroelektrana Ponikve broji ukupno 16 agregata, ukupne snage 2.3 mega wata, njezina godišnja proizvodnja struje dovoljna je za potrebe čak 23 tisuće domaćinstava. Vrijednost ukupne investicije je 42 milijuna eura.

WPD kani graditi i drugu vjetro-elektranu na području Dubrovačko-neretvanske županije, i to na predjelu Bile ploče pokraj Orebića.

 

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana