Aktualno

Otvaranje VE Ponikve bez predstavnika Vlade

Prva vjetroelektrana u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ona na Pelješcu odnosno u mjestu Ponikve puštena je danas u pogon. 

Svečanosti puštanja u pogon nazočili su župan DN Nikola Dobroslavić, predstavnici investitora – njemačke grupacije wpd iz Bremena, ali na današnjoj svečanosti nije bilo predstavnika Grada Dubrovnika, kao ni Vlade RH, koji toliko zdušno zazivaju investicije u Lijepoj našoj.

To nije prošlo neprimijećeno pa je tako neposredno prije otvaranja svoje negodovanje izostankom predstavnika prvenstveno Vlade izrazio direktor VE Ponikve Andreas Chollet.

-Draga Vlado, spremni smo uložiti u naselje Katuni, ali čekamo vašu potvrdu konačno da ćemo se moći spojiti na električnu mrežu i da ćemo moći injektirati našu proizvedenu energiju u postojeću mrežu. Nadam se kako ćemo se ipak uskoro vidjeti na otvaranju VE Katuni, kad već ovdje nismo – rekao je Chollet.

Inače razvoj projekta na Ponikovskim brdima započet je 2001., gradnja je otpočela u lipnju 2011, dovršena je u listopadu prošle, a u redovnom pogonu je od 11. ožujka ove godine.

Vjetroelektrana Ponikve broji ukupno 16 agregata, ukupne snage 2.3 mega wata, njezina godišnja proizvodnja struje dovoljna je za potrebe čak 23 tisuće domaćinstava. Vrijednost ukupne investicije je 42 milijuna eura.

WPD kani graditi i drugu vjetro-elektranu na području Dubrovačko-neretvanske županije, i to na predjelu Bile ploče pokraj Orebića.

 

Pročitajte još

Dubrovčanin i Korčulanin među posadom koja je iz oluje na Indijskom oceanu spasila ribare

Dulist

I DALJE NAJSKUPLJI Za kvadrat stana Dubrovčani moraju izdvojiti 3.941 euro

Dulist

Slijedi li nam novi trend? Apartmani idu u dugoročni najam!

Leona Rašica

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija