Aktualno

Otvaranje VE Ponikve bez predstavnika Vlade

Otvaranje VE Ponikve bez predstavnika Vlade

Prva vjetroelektrana u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ona na Pelješcu odnosno u mjestu Ponikve puštena je danas u pogon. 

Svečanosti puštanja u pogon nazočili su župan DN Nikola Dobroslavić, predstavnici investitora – njemačke grupacije wpd iz Bremena, ali na današnjoj svečanosti nije bilo predstavnika Grada Dubrovnika, kao ni Vlade RH, koji toliko zdušno zazivaju investicije u Lijepoj našoj.

To nije prošlo neprimijećeno pa je tako neposredno prije otvaranja svoje negodovanje izostankom predstavnika prvenstveno Vlade izrazio direktor VE Ponikve Andreas Chollet.

-Draga Vlado, spremni smo uložiti u naselje Katuni, ali čekamo vašu potvrdu konačno da ćemo se moći spojiti na električnu mrežu i da ćemo moći injektirati našu proizvedenu energiju u postojeću mrežu. Nadam se kako ćemo se ipak uskoro vidjeti na otvaranju VE Katuni, kad već ovdje nismo – rekao je Chollet.

Inače razvoj projekta na Ponikovskim brdima započet je 2001., gradnja je otpočela u lipnju 2011, dovršena je u listopadu prošle, a u redovnom pogonu je od 11. ožujka ove godine.

Vjetroelektrana Ponikve broji ukupno 16 agregata, ukupne snage 2.3 mega wata, njezina godišnja proizvodnja struje dovoljna je za potrebe čak 23 tisuće domaćinstava. Vrijednost ukupne investicije je 42 milijuna eura.

WPD kani graditi i drugu vjetro-elektranu na području Dubrovačko-neretvanske županije, i to na predjelu Bile ploče pokraj Orebića.

 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist