Natrag
24.6.2018 18:49

facebook

twitter

google

rss

dulist

Otvaranje Grada prema istoku

13.6.2012 @ 20:38 Baldo Marunčić Aktualno
8;8

Podijelite:

Na javnoj raspravi o Nacrtu prijedloga Detaljnog plana uređenja Belvederea dokazan je značaj tog područja za budućnost Grada i njegovo otvaranje prema istoku.

DPU područja Belvedere predstavio je, u ime Zavoda za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, doc.dr.sc. Krunoslav Šmit.

Nakon iznošenja općih podataka i polazišta za raspravu, te konzervatorske studije i opsežne urbanističke analize, Šmit je najviše vremena posvetio urbanističkom konceptu osmišljavanja prostora na Belvedereu.

Belvedere je prema DPU-u zamišljen kao kombinacija zona sportsko-rekreacijske i turističke namjene, novi gradski centar s funkcionalnim sklopom raznih sadržaja koji Gradu nedostaju. Prema oblikovanju prostora, zamišljeni su manji volumeni koji su što manje vidljivi iz Grada. Postojeće zgrade moguće je zadržati, ali postoji i mogućnost nadogradnje. Koncept je baziran na ideji što veće gradnje ispod površine (posebno javne garaže za 500 parkirnih mjesta), a što manje iznad površine. Također, bitan dio koncepta su i parkovne površine s nasadima.

DPU-om se nastojalo omogućiti spoj šetnice od Grada do Dupca, pa je zamišljenim planom ostvarena javna pješačka komunikacija kroz područje hotela, a koja povezuje Grad i Župu dubrovačku. DPU također predlaže kongresni dio s koncertnom dvoranom kapaciteta do 1 500 mjesta po uzoru na zagrebačku, londonsku ili bečku koncertnu dvoranu, dostupnom za pješake i s najkvalitetnijim pogledom na Dubrovnik.

Slobodan Vuković iz Dubrovačkog društva arhitekata i Marija Kojaković iz Urbanističkog vijeća Grada Dubrovnika pohvalili su izgled i obrazloženja DPU-a, te istaknuli kako to treba biti pokazatelj kako se tretiraju javni sadržaji. Upozoreno je na problem prometa, prije svega pristupa javnoj garaži.

Potaknuta je rasprava o morskom rješenju povezivanja s Povijesnom jezgrom, ali i stavljanja u promet ceste prema Orsuli kao spoju prema Župi dubrovačkoj.

Javni uvid DPU Belvedere traje do 10. srpnja, a zanimljivo je istaknuti iznenađenost pročelnice Upravnog odjela za urbanizam Jelene Lončarić mirnom atmosferom na javnoj raspravi.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana