Aktualno

Otvara se put za noćni klub?

Otvara se put za noćni klub?

Već se naveliko priča kako bi Dubrovački simfonijski orkestar početkom iduće godine trebao napustiti svoje prostore u Slanici i nakon obnove Lazareta useliti se u jednu od lađa.

U Slanici pak, doznajemo, planira se otvaranje noćnog kluba. Informaciju oko mogućeg otvaranja noćnog kluba u Slanici iz Grada Dubrovnika nisu nam niti potvrdili niti opovrgnuli. Ipak, potvrđuju kako će DSO dobiti dio prostora u Lazaretima, ali pritom neće napustiti Slanicu.

– Dubrovački simfonijski orkestar će dobiti dodatni dio prostora u Lazaretima, ali neće napustiti prostorije u Slanici. U jednoj lađi u Lazaretima uredit će se novi scenski prostor za koncerte. Trenutno su u tijeku konzultacije sa izvođačima, projektantima i ravnateljem DSO kako bi taj prostor sadržavao sve potrebne tehničke aspekte za koncertni prostor – odgovorili su iz Grada Dubrovnika.

Prvotno je saznajemo bilo predviđeno da DSO u potpunosti napusti Slanicu, te da u Lazaretima dobije dvije lađe. No od toga se očito odustalo.
I dok Grad Dubrovnik decidirano tvrdi kako će Orkestar dobiti dio prostora u Lazaretima za koncertne izvedbe, ravnatelj DSO-a Damir Milat ističe kako se tek razgovara o preseljenju u Lazarete.

– Za sada orkestar ostaje u Slanici. Razgovarali smo o mogućnosti preseljenja u Lazarete, o čemu ćemo znati više nakon obnove Lazareta, te tijekom postupka uređenja – naglašava Milat. Također je dodao kako Slanica ne odgovara uvjetima potrebnima Orkestru.

– Prostor Slanice ne odgovara uvjetima rada Orkestra, a prostor predviđen za publiku je 3×9,5 metara, uz  prostor na prvom katu, iz kojega nas publika čuje, ali nas ne vidi. U Lazaretima bi uz prostor za rad, mogli imati veći prostor za publiku, a vjerujem da će i akustika biti bolja. Od svibnja do kraja listopada orkestar svoje koncerte organizira u Kneževom dvoru, a tu se postavlja pitanje što raditi u slučaju nevremena – zaključuje Milat.

Ubrzo
Simfoničari odlaze na turneju
I dok se razgovara o ovakvom ili onakvom preseljenju Dubrovačkog simfonijskog orkestra, valja napomenuti kako simfoničari ubrzo planiraju odlazak na turneju.
– Tijekom godine su vršeni pregovori o Novogodišnjoj turneji orkestra po Italiji.  Pregovori su bili zastali zbog kašnjenja u postupku imenovanja Glavnog dirigenta. Ovih dana bi se trebao potpisati Ugovor za turneju. Planirani su koncerti u Bariu, Lecce, Catanzaro, Palmi, Lamezia i Foggia. Orkestrom će dirigirati maestro Mladen Tarbuk i Nicola Giulianni, uz soliste Đanu Kahriman i Mengla Huanga, dobitnika Paganinijevog natjecanja 2002. godine. Turneja se održava u okviru programa kulturne razmjene Italije i RH – istaknuo je ravnatelj Damir Milat.

ap
 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist