Aktualno

OSVRTI I ŽELJE Andro Vlahušić: Dubrovniku treba i davati

OSVRTI I ŽELJE Andro Vlahušić: Dubrovniku treba i davati

Po čemu će pamtiti 2015. godinu, te kakva su očekivanja za 2016. za DuList iznio je gradonačelnik Andro Vlahušić:

– Godinu 2015. pamtit ću prvenstveno po trećoj pobjedi na izborima, koji su bili nepotrebni Gradu Dubrovniku. Zbog nezrele i nekonstruktivne političke situacije izgubili smo šest mjeseci da bi na kraju situacija bila gotovo ista. Što se tiče projekata i investicija, od javnih do privatnih projekata, sve ide svojim tijekom. Vide se rezultati i ubiru plodovi dugogodišnjeg rada, koncesija za žičaru, pročistač za vodu, gruški akvatorij. Nezaposlenost je ove sezone bila oko šest posto, što je vrlo dobro, a daljnji cilj nam je da padne ispod četiri posto.

Značajno smo proširili mrežu komunalne infrastrukture s gradskog područja prema ruralnim dijelovima Grada. Vratili smo život u Grad u zimskim mjesecima, što je bio jedan od najtežih izazova i nitko nije vjerovao da je moguće. Nakon početne skepse, pokazalo se da smo napravili pravu mjeru. Gradska uprava i privreda trebaju zarađivati dovoljno novaca tijekom sezone kako bi višak prihoda vratili građanima. Zato smo uveli i besplatni javni prijevoz, da grad bude otvoren, da ga zaista živimo.

Naredne godine završit ćemo pregovore s DPDS-om, nadam se da će biti konstruktivni i da upravljanje svom imovinom bude u Gradu Dubrovniku. Nastavit ćemo posvećivati vrijeme i sredstva građanima svih generacija. Fokusirat ćemo se nakon 6 godina na zadovoljstvo ljudi, nakon što su ključni projekti realizirani ili u tijeku realizacije. Sad je pitanje gdje smo svi mi, posebno ugroženi, nezaposleni, bolesni… Jedna od budućih mjera koja me veseli je dovođenje vrhunskih liječnika bez lista čekanja, razvit ćemo neku vrstu tzv. zdravstvenog vaučera da naši ljudi dobiju najbolju uslugu. Širit ćemo subvencije za stanovanje, jer to je jedan od ključnih problema naših građana. Radimo dalje i na projektima koji omogućavaju dostupnija putovanja, uz Zračni most i cestarine, sufinanciranje sportaša, naredne godine ćemo i autobuse studentima, jeftinije karte do Zagreba i uvođenju stalnih avionskih veza do 4 europska odredišta. To će biti još jedan od osobnih ratova, jer se ne može od Dubrovnika samo uzimati nego se Dubrovniku treba i davati – rekao je gradonačelnik.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist