Grad

OSVRT: OSMI SMRTNI GRIJEH (Ne)povrijedi Ragužev ego!

OSVRT: OSMI SMRTNI GRIJEH (Ne)povrijedi Ragužev ego!

-Veliko mi je zadovoljstvo upoznati vas s prekrasnim prostorom – počeo je zamjenik gradonačelnika Željko Raguž svoju tragikomičnu konferenciju za novinare, u prostorijama DVD-a Komolac. U 20-ak minuta izlaganja i odgovaranja na novinarska pitanja Raguž je pokušao opravdati svoj obraz, praktički najavio atak na zapovjednika JVP Dubrovački vatrogasci Stjepka Krilanovića putem Upravnog vijeća.

Podsjetimo, Emilio Puljizević, predsjednik DVD-a Zaton, i donedavni član UV JVP Dubrovački vatrogasci uputio je nedavno Ragužu dopis u kojem ga je prozvao, među ostalim za ‘ne poštivanje zaključaka Predsjedništva i Skupštine, ne sazivanje Predsjedništva 6 mjeseci, zanemarivanje nalaza Nadzornog odbora koji ukazuju na niz nepravilnosti i oglušavanje na njihove zahtjeve’, što je suprotno Raguževim Statutarnim obvezama kao predsjednika vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika. Puljizević je odgovor dobio u vidu rješenja gradonačelnika Andra Vlahušića kojim ga razrješuje dužnosti člana Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci.

Raguževa predstava
Osim što je valjda 20 puta ponovio kovanicu kako su ‘vatrogasci hrabri i vrijedni ljudi’, Raguž je ovu presicu pokušao pretvoriti u obranu svog ega.
Otkrio je tako toplu vodu i istaknuo kako u vatrogascima postoje nepravilnosti i indicije na nepravilnosti, poput nenamjenskog i netransparentnog trošenja novca, potpuno zanemarujući činjenicu da je to tema kojom su se mediji zabavljali u nekoliko navrata već godinama. Izbjegao je odgovor na pitanje zašto nikada nisu poduzeti adekvatni pravni koraci i ono što je fascinantno, nijednom riječju nije osporio sadržaj dopisa Emilija Puljizevića.

-Grad je isplatio za 2014. godinu velike iznose za prekovremeni rad, a bez znanja mene i gradonačelnika isplaćene su i naknade za regres za godišnji odmor. Nije sporno da i vatrogasci trebaju dobiti sredstva za prekovremeni rad, ali treba se prema svima jednako postupati, a ne da nekima bude majka, a drugima maćeha – rekao je Raguž te dodao kako su nakon ukazivanja na to počela pisma poput onog Puljizevića.

-Gospodin koji je poslao onaj dopis (Emilio Puljizević op.a.) nikada nije poslao zahtjev za razgovorom o problemima koji njega tište, pa ne mogu ništa drugo reći nego da se radi o jeftinom politikanstvu kao i da sam već ranije imao primjedbi na njegov rad od drugih kolega. Ja sam ga branio, a ispalo je da su bili u pravu. On je zamijenjen iz UV JVP Dubrovački vatrogasci Marinom Pavlovićem – rekao je Raguž te dodao kako mu nikako nije jasno zašto je DVD Zaton dobio primjerice 220 tisuća kuna, dok su neki malo manji DVD-ovi dobili od 2500 do 17 500 kuna.

Počinju pitanja, počinju floskule
Nakon njegovog izlaganja krenula su novinarska pitanja. Zamjenik gradonačelnika valjda nije očekivao da će itko od novinara biti pripremljen za tu temu, ili konkretan. Malo se prevario. Prvo pitanje bilo je ‘Što je to točno Puljizević radio da je smijenjen’?

-Pravi destrukciju među svim ostalim članovima. Nikad nije došao kod mene da bi htio sastanak. Odluka je donesena prije ovog pisma, imao sam veliki broj primjedbi na njegov račun, ali kad pet društava kaže isto, da novci za Zaton idu drugačije nego za ostale DVD-ove onda to nije dopustivo u narednom periodu – odgovorio je Raguž u svojoj maniri i pokušao se dalje opravdati:
-Kaže se u dopisu da nisam sazvao sjednicu Predsjedništva 6 mjeseci, a ja još čekam financijsko izvješće sa svim stavkama gdje se novac troši – rekao je Raguž valjda logikom da minus i minus daju plus.

-Ne želim sazivat sastanke dok ne dobijem ta izvješća – rekao je Raguž te dodao kako će vatrogastvo funkcionirati i dalje.
Sljedeće pitanje je bilo ‘Nepravilnosti u vatrogasnoj zajednici nisu novost. Pisalo se o natječajima i tražilo se provjeravanje navoda o milijunskim ugovorima. Puljizević vas je u pismu prozvao za nerješavanje nepravilnosti koje vi sada ističete. Je li želite reći da je on za njih odgovoran, ili ako nije , tko jest?’
-Prije mene je bio Božo Memed i ukazivao je na iste stvari kao i ja. On nije bio ustrajan do kraja. Čovjek koji dobiva više od ostalih DVD-ova ide ukazivati na neku problematiku. To pismo dolazi nakon što sam rekao da ću poslati reviziju. Pametnom dovoljno. Neću nikoga unaprijed osuditi, revizija će napraviti svoje, ali da mi nismo upoznati s prekovremenim satima koji su određeni članovi dobijali, a određeni članovi ne…o tome se da voditi priče. To može biti legalno, ali je li moralno. Pitali smo zapovjednika, po čijoj osnovi je to napravljeno, odgovorio mi je kako su tražili mišljenje iz Zagreba gdje im je rečeno kako je to u redu – demantirao je sam sebe Raguž u istoj rečenici te dodao kako je pitao zapovjednika je li se moglo ‘umjesto isplate dati slobodan dan.’

-Moji komunalni redari rade i u ponoć pa ne dobiju prekovremene – poentirao je Raguž, s čijim odgovorom nismo bili zadovoljni te smo ga upitali da nam kaže’ leži li odgovornost tu na bivšem zapovjedniku Antunu Grčiću ili aktualnom Stjepku Krilanoviću, a na kraju krajeva i samom Ragužu (po zapovjednoj odgovornosti)?’
-Postoji upravno vijeće i ono će postupiti po nalazu revizije. Neću polemizirati preko medija – rekao je Raguž te na naš upit ‘je li Puljizević smijenjen zbog pisma koje je poslao’, odgovara:

-Ne. Smijenjen je zato jer obavlja funkciju predsjednika DVD-a Zaton, a ja nemam financijsko izvješće o tome gdje je utrošeno 219 tisuća kuna – rekao je Raguž koji valjda želi implicirati kako je pismo koje je procurilo u javnost čista slučajnost.

-Na upit o tome je li konačna posljedica smjena zapovjednika Krilanovića, Raguž odgovara:
-Pa evo, vi ste to rekli prije. Najmjerodavnije je Upravno vijeće koje broji pet članova, što pokažu tri ruke, to je jedina istina u svemu ovome. Moja ruka kao predsjednika je jednaka kao i svaka druga – rekao je zamjenik gradonačelnika, a na naš komentar kako to ‘nije istina ako zamijenite člana Upravnog vijeća’, odgovara:
-I u nogometu, ako igrač loše igra bude zamijenjen pa ne bude problema – odgovorio je Raguž novinarima u nevjerici te zaključio kako je ‘on danas ovdje zbog dobrih stvari’.
Komentar Emilija Puljizevića na sve ovo usprkos brojnim telefonskim pozivima nismo uspjeli dobiti.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist