Aktualno

OSPICE I VRTIĆI Gradonačelnik: ‘Pozivam na oprez i dodatnu zaštitu!’; Milan Mustać: ‘Radimo dodatne mjere prevencije’

OSPICE I VRTIĆI Gradonačelnik: 'Pozivam na oprez i dodatnu zaštitu!'; Milan Mustać: 'Radimo dodatne mjere prevencije'

O novim slučajevima ospica, ali i tome jesu li poduzete određene mjere u dubrovačkim vrtićima, za DuList su komentirali gradonačelnik Mato Franković i ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik, Boja Milan Mustać.

Na pitanje postoje li posebne preporuke i mjere za roditelje vrtićke djece, gradonačelnik je istaknuo kako nisu, osim što su u DV Palčica odgojiteljice provjeravale status.

– Jutros su u ‘Pčelici’ odgojiteljice pitale roditelje jesu li djeca cijepljena. Moja djeca jesu, pa zaista ne znam koji je odgovor, odnosno rješenje ako nisu, ali pretpostavljam, kako će u vrtićima uvesti određene mjere kontrole kako ne bi došlo do neželjene epidemije unutar dječjih vrtića – ističe gradonačelnik.

– Moram istaknuti činjenicu kako je uistinu procijepljenost unutar Dubrovačko-neretvanske županije iznimno loša. Svjedoci smo kako je u Srbiji uz epidemiju ospica došlo do smrtnosti. Nadam se da se tako nešto neće dogoditi u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, stoga pozivam na oprez i pozivam sve one roditelje koji nisu cijepili svoju djecu da ih cijepe jer navedeno osigurava dodatnu zaštitu. Ako se i dobiju ospice one sigurno neće imati onakav negativan efekt kao kad niste cijepljeni. Nažalost možemo reći kako je broj oboljelih već sada zabrinjavajući, on raste iz dana u dan. Nadam se da će će OB Dubrovnik to uspjeti spriječiti koliko je moguće, ali činjenica je da niska procijepljenost u našoj županiji ne stvara kolektivni imunitet što je znak na upozorenje – zaključuje gradonačelnik.

Situacija u vrtićima

Dječji vrtići Dubrovnik već godinama se na neki način preventivno brinu o cijepljenju, ističe ravnateljica Milan Mustać.

– Za novoupisanu djecu, za koje smo primili oko 400 zahtjeva roditelja, naravno da smo svima tražili cijepni status. Ovo je privremena lista, djeca koja nisu cijepljena po hrvatskom kalendaru neće biti primljena u vrtić. Mi to radimo već nekoliko godina i svake godine provjerimo djecu da vidimo jesu li u međuvremenu, ukoliko nisu prije, cijepljena, te na taj način potičemo roditelje da svoju djecu cijepe. Napravili smo i letak, u svakom slučaju educiramo već duže vrijeme – ističe Milan Mustać.

Na pitanje je li istina kako djeca u DV Škatulica, koji se nalazi u neposrednoj blizini Hitnog bolničkog prijema OB Dubrovnik, ne smiju izlaziti vani, Milan Mustać odgovara kako je razlog sasvim druge prirode od opasnosti od ospica.

– Velike su vrućine i nemamo natkrivene terase. To je razlog zašto djeca ne izlaze van, radi velikih vrućina. Nema to veze s ospicama, zapravo – ističe dalje, te komentira i mjere prevencije.

Protiv ospica najbolja je prevencija čistoća, pranje ruka i prozračivanje prostorija, što uvijek radimo, a sad kad se više o tome priča, više i čistimo. To je sve – zaključuje Milan Mustać.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist