Zanimljivosti

Osnovci upoznali riječnu kornjaču

Osnovci upoznali riječnu kornjaču

„Upoznajte riječnu kornjaču“ – naziv je edukacije koju su djelatnice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije održale učenicima prvog razreda Osnovne škole Lapad.

Spomenuta edukacija jedna je od aktivnosti koje se provode u sklopu projekta o zaštiti riječne kornjače u suradnji s Hrvatskim herpetološkim društvom (HYLA).

Uvodni dio edukacije, koja se održala u suradnji s ravnateljicom OŠ Lapad Mirjanom Kaznačić i učiteljicom razredne nastave Gordanom Nodilo, obuhvaćala je predavanje o riječnoj kornjači prilikom kojeg su se koristili podaci dobiveni prethodnim populacijskim i mikrobološkim istraživanjima. Nakon toga, slijedila je kratka radionica na kojoj su učenici Id razreda imali priliku iskazati svoju kreativnost primjenjujući naučeno znanje o razlici između dvije vrste slatkovodnih kornjača, riječne i barske, od kojih riječna obitava samo na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Navedene vrste zaštićene su temeljem Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama i nalaze se na Crvenom popisu ugroženih biljaka i životinja Republike Hrvatske.

Javna ustanova započela je istraživanja riječne kornjače 2012. godine u sklopu projekta „Značajni krajobraz Konavoski dvori i rijeka Ljuta“ koji se nastavlja i ove godine u suradnji s HYLA-om, a sufinancirao ga je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Pročitajte još

Air France u kolovozu leti četiri puta tjedno na relaciji Pariz – Dubrovnik

Dulist

Danas se slavi blagdan Gospe od Orašca

Dulist

OD 1. SRPNJA Ryanair ponovno prometuje na liniji Dublin – Dubrovnik

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija