AktualnoKome zidine

Orlić: A tko će obeštetiti DPDS?

Orlić: A tko će obeštetiti DPDS?

Nakon što se u javnosti pojavila infomacija kako će se nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika zidine izuzeti iz upravljanja Društva prijatelja dubrovačke starine za komentar smo zatražili njihovog predsjednika Denisa Orlića.

No, Orlić navodni nacrt Zakona nije vidio pa mu je teško reći bilo što ozbiljno i razumno, a naglasio je i kako se ne može baš svaki put vjerovati napisima jednog lokalnog medija, koji je o nacrtu pisao.

– Međutim, gledajući ono što je napisano, javlja se vrlo zanimljiva koincidencija. Dakle, u istom danu netko se brine hoće li strani partner, investitor usljed eventualne promjene zakonske regulative izazvane referendumom biti oštećen i kako će biti obeštećen, dok se s druge strane nitko ne brine, dapače pozdravlja se kako će promjenom zakonske regulative jedan domaći partner biti oštećen.

I pri tome se nitko ne pita tko bi ga i kako trebao obeštetiti. A u svakom slučaju bi ga netko trebao obeštetiti, s obzirom da Društvo prijatelja dubrovačke starine ima itekako valjan ugovor koji vrijedi još 6 i pol godina – komentirao je za duList Denis Orlić napise jednog lokalnog medija o spomenutom navodnom nacrtu zakona, čijim bi usvajanjem trebali prestati važiti svi pravni poslovi sklopljeni između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine.

Odnosno novom zakonskom regulativom navodno bi prestalo pravo upravljanja, korištenja i gospodarenja gradskim zidinama, plodouživanja kao i sva druga prava koja je steklo Društvo prijatelja dubrovačke starine. No, pitanje je kako zakon u ovom slučaju može biti iznad odluke Gradskog vijeća koje jedino ima pravo odlučivati o zidinama. Ukoliko bi ovakav prijedlog zakona prošao, radilo bi se de facto o jednostranom raskidu ugovora kojega DPDS ima za upravljanje zidinama, a to sve naravno ima i svoje pravne posljedice.

– To je isto kao da netko odluči da će u mojoj kući sutra biti dječji vrtić. Ja ne govorim da to ne bi bilo društveno korisno, ali da bi u mojoj kući bio dječji vrtić netko tu odluku mora donijeti, i kuću mi oduzeti, ali mi za to treba i platiti jer nisu više ona vremena kad se uzimalo tek tako. O zidinama odlučuje Grad Dubrovnik, odnosno Gradsko vijeće i pitanje je hoće li Gradsko vijeće odlučiti na taj način postupiti, ali činjenica je da zidine nitko ne može oduzeti. Koliko ja znam, zidine nisu izvlaštene i kako netko može reći Gradu Dubrovniku – tvoje zidine više nisu tvoje nego moraš plaćati za Zavod za obnovu. Gradsko vijeće mora o tome odlučiti – zaključuje Denis Orlić.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist