Grad

OPASNOST NA ULICI Spriječiti nesreću ili čekati tragediju?

Stav kako je bolje čekati tragediju pa poduzeti nešto, umjesto preventivno djelovati postala je nažalost prečesta praksa u Hrvatskoj, pa tako i u Dubrovniku.

Od povijesne jezgre, preko Batale do Gruža svakodnevno se mogu naći potencijalno smrtonosne situacije. U komunalnoj patroli DuLista ovaj put smo zabilježili tako njih tri, na isto toliko lokacija koje su jednostavno rečeno ‘nesreća u čekanju’.

Andrije Hebranga, Batala, Grad…

U sva tri slučaja riječ je o zidovima koji su se s vremenom i pod utjecajem raznih prilika, nakrivili. Iz laičkog kuta promatranja, opasnost je itekako stvarna, a u nekim slučajevima prolaze i godine bez da je itko maknuo prstom.
U slučaju nakrivljenog zida u Gružu kod Karingtonke, netko je postavio i prometni znak upozorenja, no malo će to koristiti ako se zid sruči na cestu.

Osim zida kod Karingtonke, poseban slučaj je zid kod križanja Vukovarske ulice i Obale Stjepana Radića. Riječ je o vanjskom zidu ljetnikovca koji se ‘oslanja’ na metalnu šipku i stoji nedirnut godinama. Ta ‘sigurnosna konstrukcija’ je svako toliko ograđena ili zelenom građevinskom mrežom, ili improviziranom drvenom ogradom. Kako god okrenete u potpunosti nedovoljno.

Posljednji na (ovom) popisu je zid Jezuitskog samostana koji je osiguran drvenim gredama već mjesecima. Prizor koji dočeka prolaznike u Strossmayerovoj ulici tjera strah u kosti, naročito tijekom velikih kiša kada izgleda ‘kako će se sve srušiti na glavu’, pričaju nam građani iz tog dijela Grada.

Ono što je najčudnije u cijeloj priči je što su nam iz policije, ali i gradskog komunalnog odjela poručili kako to nije njihova odgovornost.

Kako smo doznali ovakva vrsta problema, a samim time i sanacija spada pod nadležnost dubrovačke građevinske inspekcije, odnosno Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Nažalost, usprkos činjenici da je službeni upit, zajedno s fotografijama slučajeva za koje se interesiramo poslan još prije devet dana, a u međuvremenu i nekoliko usmenih požurnica, do zaključenja ovog napisa baš nikakav odgovor nije stigao.

Hoće li se čekati tragedija kako bi se izdao nalog za popravljanjem ili će netko biti dovoljno mudar i zbrojiti dva i dva – ostaje za vidjeti.

Pročitajte još

VODOVOD ULOŽIO POLA MILIJUNA KUNA Dračevo selo dobilo novu mjesnu mrežu i uvjete života 21. stoljeća

Dulist.hr

BANKOMATI NAŠI SVAGDAŠNJI Dosad ih je uklonjeno trinaest, komunalci i dalje ispisuju kazne

Dulist

NA TRI IGRALIŠTA Grad postavlja nove sprave za djecu s invaliditetom

Dulist.hr

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija