Grad

OPASNOST NA ULICI Spriječiti nesreću ili čekati tragediju?

OPASNOST NA ULICI Spriječiti nesreću ili čekati tragediju?

Stav kako je bolje čekati tragediju pa poduzeti nešto, umjesto preventivno djelovati postala je nažalost prečesta praksa u Hrvatskoj, pa tako i u Dubrovniku.

Od povijesne jezgre, preko Batale do Gruža svakodnevno se mogu naći potencijalno smrtonosne situacije. U komunalnoj patroli DuLista ovaj put smo zabilježili tako njih tri, na isto toliko lokacija koje su jednostavno rečeno ‘nesreća u čekanju’.

Andrije Hebranga, Batala, Grad…

U sva tri slučaja riječ je o zidovima koji su se s vremenom i pod utjecajem raznih prilika, nakrivili. Iz laičkog kuta promatranja, opasnost je itekako stvarna, a u nekim slučajevima prolaze i godine bez da je itko maknuo prstom.
U slučaju nakrivljenog zida u Gružu kod Karingtonke, netko je postavio i prometni znak upozorenja, no malo će to koristiti ako se zid sruči na cestu.

Osim zida kod Karingtonke, poseban slučaj je zid kod križanja Vukovarske ulice i Obale Stjepana Radića. Riječ je o vanjskom zidu ljetnikovca koji se ‘oslanja’ na metalnu šipku i stoji nedirnut godinama. Ta ‘sigurnosna konstrukcija’ je svako toliko ograđena ili zelenom građevinskom mrežom, ili improviziranom drvenom ogradom. Kako god okrenete u potpunosti nedovoljno.

Posljednji na (ovom) popisu je zid Jezuitskog samostana koji je osiguran drvenim gredama već mjesecima. Prizor koji dočeka prolaznike u Strossmayerovoj ulici tjera strah u kosti, naročito tijekom velikih kiša kada izgleda ‘kako će se sve srušiti na glavu’, pričaju nam građani iz tog dijela Grada.

Ono što je najčudnije u cijeloj priči je što su nam iz policije, ali i gradskog komunalnog odjela poručili kako to nije njihova odgovornost.

Kako smo doznali ovakva vrsta problema, a samim time i sanacija spada pod nadležnost dubrovačke građevinske inspekcije, odnosno Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Nažalost, usprkos činjenici da je službeni upit, zajedno s fotografijama slučajeva za koje se interesiramo poslan još prije devet dana, a u međuvremenu i nekoliko usmenih požurnica, do zaključenja ovog napisa baš nikakav odgovor nije stigao.

Hoće li se čekati tragedija kako bi se izdao nalog za popravljanjem ili će netko biti dovoljno mudar i zbrojiti dva i dva – ostaje za vidjeti.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović