Aktualno

OKUPILO SE STARO DRUŠTVO IZ 1948. Gimnazijalci proslavili 70 godina mature!

OKUPILO SE STARO DRUŠTVO IZ 1948. Gimnazijalci proslavili 70 godina mature!

Maturanti dubrovačke Gimnazije generacije 1948. godine okupili su se ovog kišnog petka na proslavi velike i lijepe obljetnice – 70 godina mature!

Na okupu se tako našlo staro društvo nekadašnjeg 8a i 8b razreda: Stanka Bogdanović, Jagoda Buić, Slavica Jelić, Vesna Pavlović, Meri Agazzi, Nevenko Bilobrk i Đuro Dabelić. Kako su nam rekli, do prije pet godina, kada su proslavili 65. obljetnicu, okupljali su se svake godine, kako je tko mogao doći.

Na današnje veselo okupljanje u Dubravci na Pilama, nisu mogli doći Đuro Kojan, Medi Čurlin (Đivanović), Ivo Muratti i Pavica Ribar (Glavić), a od posljednjeg okupljanja napustili su ih Vlatko Bareza, Ivo Bakija, Božo Kolić, Mato Šarić i Vinko Tecilazić, kojih su se ovom prilikom posebno sjetili.

Od ovog društva najpoznatija gimnazijalka svakako je nagrađivana, svestrana umjetnica Jagoda Buić. Diva koja je uvijek u akciji, baš kao i ostatak ovog veselog društva ne daje se godinama. A Dubrovnik, i svoju Kolorinu, već desetljećima smatra svojim domom. Ova po svemu osebujna umjetnica ime je koje ćete čuti u teatru, kostimima, scenografijama… Predstavama, baletima, operama, filmovima, a trag ostavlja u suvremenoj tapiseriji, zbog koje je pozna cijeli svijet. Danas je s nama podijelila angedotu vezanu upravo uz pok. Iva Bakiju.

-Upravo mislim na dragoga Bakiju i Tecilazića, moje kolege kojih više nema. Sjećam se što mi je rekao Bakija: Ti si meni uništila život. Bila si jedina koja u školi nisi imala nijednu četvrticu, a do tada sam ja imao samo jednu, a ti si imala sve pet – prisjetila se Jagoda Buić riječi svog kolege Bakije od prije godinu dana.

Gospar Đuro Dabelić naglasio je kako je ovo bila vrlo uspješna generacija u kojoj je bilo istaknutih inženjera, doktora, arhitekata, pravnika, ekonomista i plivača, ministara, predsjednika Vrhovnog suda pa i gradonačelnika, misleći pri tome na Nikolu Grilla, koji nije maturirao s njima, ali je bio njihova generacija.

A na pitanje čega se, onako na prvu, posebno sjeća, rekao je:
-Ja sam ti se bio zaljubio u Stanku, ali me je ostavila. I to zbog jednog Korčulanina jer je im’o gumiđonke, a ja nijesam – našalio se gospar Đuro prisjećajući se srednjoškolskih dana.

Što nam je sve reklo ovo veselo društvo uz 70. obljetnicu mature pročitajte u tiskanom izdanju DuLista. 

 

afr

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist