Aktualno

OKUPILI SE ČLANOVI GRADSKE GLAZBE Glavno pitanje: Kako osigurati opstanak?

OKUPILI SE ČLANOVI GRADSKE GLAZBE Glavno pitanje: Kako osigurati opstanak?

Bivši i aktualni članovi Gradske glazbe Dubrovnik okupili su se ovog ponedjeljka navečer u svojim prostorijama u Karmenu kako bi raspravili o budućnosti ove udruge građana čija je tradicija duga 175 godina.

Naime, kako je istaknuo predsjednik Ivica Vojvodić, glazba se našla ‘gotovo na dnu’ te je u pitanju uopće njezin opstanak. Iako imaju odličnu suradnju s Umjetničkom školom Luke Sorkočevića, ipak, sve manje mladih dolazi ili uopće izražava želju svirati u glazbi. Klarinet ili pak tuba instrumenti su koji među mladima ne uživaju veliku popularnost pa ih se stoga sve manje i odlučuje svirati ih.

Drugi problem Gradske glazbe je sve manji dolazak na probe aktualnih članova. Upravo je zato ovogodišnji tradicionalni Božićni koncert otkazan jer, kako je pojasnio predsjednik Vojvodić, teško je s pet-šest ljudi na probi, uvježbati repertoar. Moglo bi se eventualno izvesti koračnice koje, kako navodi ‘više i dubrovački golubovi znaju’, ali za pravi repertoar za koncert potrebna je višemjesečna vježba.

Na sastanku su članovi stoga iznijeli mnoge prijedloge. Dok su oni nešto stariji naglašavali odgovornost i važnost uprave, oni mlađi su poručili kako je nužno uvesti maštovitost i zanimljivost u probe što bi dodatno privuklo mlade da se priključe i rado sviraju. Posebno je u ovom kontekstu naglasak stavljen na moderne elemente koje je u komolačku glazbu uveo Damir Butigan.

-Najbitnija stvar je maštovitost u radu onoga koji vodi glazbu, od materijala do vođenja probe. Svaka od njih mora biti zanimljiva da dijete srcem dolazi svirati. U trenutku kada mu postane dosadno dolaziti, to je put prema uništenju. U Komolcu imamo sedmero nove djece iz Umjetničke škole koja su tamo odabrala svirati jer im je zanimljivo – naglasio je Butigan.

Uz mnoge ideje razmišljalo se kako nadoknaditi nedovoljan broj članova, ali i suvremeno pristupiti glazbi. Tako su pojedini članovi predlagali i korištenje EU fondova te uređenje muzeja ili spomen kuće u prostoru glazbe u Karmenu. Razmišljalo se i o nenaplaćivanju karata te poticanju na donacije. Od glazbenih inovacija predložen je spoj tradicionalne i moderne glazbe pa bi se tako uz pomoć instrumentala na računalu nadoknadio nedostatak glazbenika.

Raspravljalo se i o načinima motivacije članova glazbe na dolaske na probu, ali i općenito daljnje sudjelovanje. Mnogi su od njih istaknuli kako bi ih dodatno motivirala novčana naknada, ali i zajednička putovanja u smislu turneja. Novčana naknada, istaknuto je, bio bi dodatan poticaj i mladima da se priključe.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist